miercuri

18 mai, 2022

DIICOT bate iar la ușa lui Cristi Borcea – rețea specializată în evaziune fiscală și spălare de bani

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 noiembrie, 2018

Procurorii DIICOT efectuează, vineri, 24 de percheziții domiciliare într-un dosar vizând un grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare de bani. Printre cei implicați se numără și Cristian Borcea, fost finanțator al clubului de fotbal Dinamo, recent eliberat din închisoare, precum și doi foști șefi ai Rompetrol Group.

Prejudiciul din acest caz este de peste 40 de milioane de lei, iar perchezițiile se desfășoară în București, Ilfov, Brăila și Constanța.

Cristian Borcea a fost eliberat condiționat din penitenciarul Jilava în luna iulie, după patru ani şi patru luni de închisoare efectuată în dosarul transferurilor de jucători.


Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional a acţionat coordonat în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe două circuite fictive de tranzacţionare dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale, şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne sau externe.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Grupul infracţional organizat a fost constituit de mai multe persoane care, prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau, au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani. Banii erau ulterior rulați succesiv, “în cascadă”, prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective.

Societăţile comerciale controlate de către Burcă Vitalie, Dmitriy Grigoryev şi Sergey Vassilyev aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă și au facturat în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii şi către alte societăţi comerciale, potrivit unui comunicat DIICOT.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: