joi

18 aprilie, 2024

deschiderea unei firme în italia

21 octombrie, 2022

Românii interesați de deschiderea unei firme în Italia pot consulta acest ghid simplu care îi va ajuta să își lanseze o afacere în peninsulă.

Cum deschizi o firmă în Italia

1. Pentru înființarea unei societăți pe teritoriul italian, primul pas este solicitarea atribuirii codului fiscal al firmei (așa-numitul „codice fiscale” sau „partita IVA”), care se obține de la „Agenzia delle entrate”.

În funcție de tipul de societate care se intenționează a se înființa este necesar să se verifice îndeplinirea condițiilor cerute. Cererea de înscriere se poate descărca de pe site-ul www.agenziaentrate.it, se arată într-un îndrumar de afaceri redactat de Ministerul Afacerilor Externe.


Pentru deschiderea unei firme în Italia este necesar a se cunoaște codul activității (codul ATECO) pe care o va desfășura firma, cod vizibil pe site-ul www.istat.it. ATECO este echivalentul codului CAEN.

Înregistrarea unei firme în Italia

2. Al doilea pas constă în înregistrarea societății comerciale la Registrul Firmelor („registro delle imprese”) din cadrul camerei de comerț teritoriale unde se dorește deschiderea firmei, în termen de 30 zile de la începerea activității.

Pentru anumite activități cererea de înscriere trebuie prezentată în aceeași zi cu începerea activității. Exemple:
-montarea, extinderea și întreținerea instalațiilor

  • reparații
  • curățenie
  • dezinfecție
  • deratizare
  • cărăușie

Formularele de completat și costurile pentru deschiderea unei firme în Italia se găsesc pe site-ul fiecărei camere regionale (www.registroimprese.camcom.it sau www.cameradicommercio.it).


La camera de comerț trebuie depuse o fotocopie după un document de identitate valabil, precum și
statutul și actele de constituire ale societății pentru realizarea cărora trebuie să vă adresați unui notar.

Înscrierea trebuie să fie facută de către reprezentantul legal al societății sau de către un împuternicit al acestuia.

3. În functie de tipul de activitate care se intenționează a se desfășura trebuie verificat dacă
este necesară îndeplinirea unor condiții particulare.

În cazul în care activitatea se desfășoară într-o locație diferită de cea a sediului legal al firmei, este necesară declararea acestui fapt la Registrul Firmelor prin completarea unui formular tipizat.

Deschiderea unei firme în Italia – plata contribuțiilor sociale

4. Următoarea etapă pentru deschiderea unei firme în Italia este înscrierea firmei la Biroul INPS (Institutul Național pentru Asigurări Sociale) pentru plata contribuțiilor sociale (www.inps.it). Cererea de înscriere se face on-line la Registrul Firmelor (www.registroimprese.camcom.it) din cadrul camerei de comerț, în 30 zile de la începerea activității. Camera de comerț va transmite datele la INPS. Cererea se face atât pentru titular cât și pentru eventualii membri ai familiei.

5. Trebuie făcută și înscrierea la INAIL (Institutul Național pentru asigurare contra Accidentelor de Muncă și Bolilor Profesionale) cu 5 zile înainte de începerea muncii, în vederea asigurării angajaților împotriva pagubelor fizice în caz de accidente și boli provocate de activitatea la locul de muncă.

Deschiderea unei firme în Italia – condiții speciale pentru comerțul cu amănuntul

6. Există anumite condiții speciale ce trebuie îndeplinite în cazul în care obiectul de activitate al firmei îl reprezintă comerțul cu amănuntul (en-detail). Această activitate comercială este reglementată în Italia prin Decretul Legislativ nr.223/4 iulie 2006, modificat și transformat în Legea nr. 248/4.08.2006 și prin Legea Regională nr. 21/29.11.2006.

Dacă firma are ca obiect de activitate comerțul în zone publice, se va solicita Primăriei autorizația de functionare, declarația de începere a activității sau o simplă comunicare de începere a activității.

Trebuie specificat ce tip de comerț stradal se dorește: în zonă publică fixă, intinerant sau ocazional în cadrul unor târguri sau manifestări publice.

deschiderea unei firme în italia
Foto: cocoparisienne / pixabay.com

Dacă în cazul unui restaurant sau bar se includ și spectacole sau muzică este nevoie, tot de la
Primărie, de o autorizație specifică, conform Legii Regionale 21/2006.

Deschiderea unei firme în Italia – condiții pentru comerțul cu alimente

7. În cazul comerțului en-detail cu produse nealimentare este obligatorie îndeplinirea unor condiții morale solicitate de Primărie.

8. În cazul comerțului cu amănuntul cu produse alimentare, este necesară îndeplinirea, pe lângă condițiile morale, și a unor cerințe profesionale solicitate de Primărie conform Legii 287/1991:

  • să fi frecventat un curs profesional instituit sau recunoscut de regiune, privind activitatea de servire produse alimentare și băuturi sau un curs la o școală specială cu acest specific;
  • să fi fost angajat ca muncitor calificat în calitate de producător sau vânzător alimente și băuturi, pentru o perioadă de cel putin 2 ani din ultimii 5 ani, în cadrul unor firme având ca activitate servirea de produse alimentare și băuturi;

Obligații pentru reprezentanții firmei

  • să fi fost înscris, înainte de 4 iulie 2006, la Registrul Comercianților (REC) pentru activitatea de servire produse alimentare și băuturi;
  • să fi trecut examenul de capacitate/abilitate din cadrul Camerei de Comerț (art. 2, pct. 2, litera c. din Legea 287/1991), înainte de intrarea în vigoare a Legii 248/2006 pentru a nu solicita înscrierea la REC (Registrul Comercianților).

Deschiderea unei firme în Italia – condiții impuse de lege

În cazul unei societăți comerciale, cerințele profesionale trebuie îndeplinite de către reprezentantul legal sau de persoana responsabilă cu activitatea comercială.

În cazul firmei individuale, cerințele profesionale trebuie îndeplinite de către proprietar.

Verificarea și valibilitatea acestor criterii cade în sarcina Primăriei.

Conform Legii 248/2006, de la 4 iulie 2006 nu mai este necesară înscrierea la Registrul Comercianților – REC („Registro esercenti commercio”) pentru activitatea de servire/oferire de produse alimentare și băuturi.

Deschiderea unei firme în Italia – autorizația igienicosanitară

9. Pentru resturant, bar, rotiserie, pizzerie și cofetărie este necesară autorizația igienicosanitară eliberată de ASL („Azienda sanitaria locale”) obținută după verificările igienico-sanitare ale localului, aceasta fiind parte integrantă a autorizației de funcționare. Cererea pentru autorizația sanitară se face către primar, iar Primăria o transmite la ASL.

10. Pentru comerțul en-gros cererea de începere a activității trebuie depusă la Camera de Comerț – Registrul Firmelor. Verificarea îndeplinirii cerințelor morale și profesionale pentru activitatea de comerț en-gros este de competența camerei de comerț.

Ce firme pot fi înființate în Italia

11. Dacă vorbim de deschiderea unei firme în Italia, trebuie să știți că în această țară pot fi constituite societăți de capital și societăți de persoane.

Societățile de capital sunt persoane juridice constituite de persoane fizice sau juridice și sunt preponderent societăți cu răspundere limitată (SRL, SRL simplificat), societăți în comandită pe acțiuni și societăți pe acțiuni SA;

Societăți de persoane sunt societăți simple SS, societăți în nume colectiv (SNC), societăți în comandită simplă (SAS);

Întreprinderea individuală este fondată întotdeauna de o persoană fizică și reprezintă cea mai simplă formă de constituire a unei companii și nu are capital.

Deschiderea unei firme în Italia – societăți de capital

Societatea pe acțiuni (SPA) – este constituită exclusiv pentru acte publice și trebuie să fie înscrisă la registrul firmelor doar după ce a fost subscris capitalul social. Actul constitutiv și statutul trebuie să fie publicate în Buletinul oficial al societăților pe acțiuni, iar responsabilitatea este împărțită între toți acționarii care au subscris la capitalul social.

Capitalul minim necesar este de 100.000 euro.

Societatea în comandită pe acțiuni (SAPA) – este constituită pentru acte publice. Trebuie să fie indicate numele tuturor asociaților comanditari. Actul constitutiv trebuie să fie publicat în BUSARL (o publicație specială pentru acest gen de societate).

Capitalul minim necesar este de 100.000 de euro, împărțit pe acțiuni; responsabilitatea este nelimitată pentru asociații comanditari.

Societatea cu răspundere limitată (SRL). În cazul acesteia trebuie constituit actul public (actul constitutiv redactat de un notar). SRL-ul trebuie înscris la registrul firmelor (în 20 zile). Actul constitutiv trebuie publicat în BUSARL.

Capitalul minim necesar este de 10.000 de euro. Responsabilitatea asociaților este limitată în funcție de capitalul subscris.

Societatea cu răspundere limitată simplificată (SRL) are un capital minim necesar de 1 euro. Acest tip de societate de capital, SRL simplicat, este menit sa ajute inițiativa antreprenorială.

Deschiderea unei firme în Italia – Societăți de persoane

Societatea simplă (società semplice) – pentru această formă de firmă nu este necesar un act constitutiv special pentru înscrierea la Registrul Comerțului. Nu sunt limite pentru stabilirea capitalului minim, iar asociații au responsabilitate nelimitată și solidară;

Societate în nume colectiv (s.n.c.) – pentru acest tip de societate este necesar să existe un act constitutiv pentru a fi înregistrată în actele publice legale. Poate desfășura atât activități comerciale, cât și activități economice necomerciale. Nu se impune un capital minim, iar toți asociații au responsabilitate pentru obligațiile societății.

Societate în comandita simplă (s.a.s.) – pentru societatea în comandita simplă, actul constitutiv trebuie să conțină numele tuturor asociaților comanditari și comanditați. Responsabilitatea este totală în cazul asociaților comanditari, iar pentru comanditați este limitată în funcție de cota conferită de asociații comanditari.

Deschiderea unei firme în Italia – întreprinderile individuale (ÎI)

Întreprinderile individuale sunt întreprinderi care nu au nevoie de capital social și au un singur titular. Ele au obligația de a prezenta declarația veniturilor pe anul trecut în perioada 1 iunie – 31 iulie a anului în curs, împreună cu declarația taxei pe valoare adăugată, dacă sunt plătitoare.

Foto: cocoparisienne  / juliacasado1 / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Deschiderea unei firme în Germania. Ghid simplu în 7 pași

Deschiderea unei firme în Spania. Îți lansezi compania în 4 zile

Deschiderea unei firme în Anglia. Ghid simplu în 14 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: