vineri

19 aprilie, 2024

16 octombrie, 2022

Creșterea accelerată a dobânzilor i-a determinat pe mulți debitori să caute soluții de ușurare a poverii ratelor.
Băncile din România au primit 7.872 de solicitări pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor până la sfârșitul lunii august, 26.177 de clienți au optat să treacă de la ROBOR la IRCC, iar 54.024 de clienți au optat pentru refinanțarea creditului, potrivit datelor comunicate de Asociația Română a Băncilor.

Persoanele fizice au transmis 7.649 de solicitări în baza moratoriului legislativ aferent anului 2022 prin care pot beneficia de suspendarea ratelor pe o perioadă de până la nouă luni, reprezentând aproximativ 97% din total, în timp ce persoanele juridice au înaintat 223 de solicitări. Aproape jumătate dintre solicitările clienților au fost soluționate până la sfârșitul lui august.

În primele opt luni ale anului, băncile din România au continuat să aplice măsuri proactive de sprijin pentru clienții aflați în dificultate financiară temporară de plată, astfel că numărul de soluționări în baza măsurilor proprii ale băncilor a fost de 16.184.

IRCC a urcat la 4%, dar se menține sub ROBOR


Aproximativ 26.177 de debitori persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC.

Alți 1.421 de debitori persoane fizice au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobânda fixă în contract.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat în trimestrul al doilea la 4,06%, de la 2,65% în trimestrul anterior, un avans de 1,41 puncte procentuale, respectiv de 53%.

(Citiți și: ”Banii populației în derută: variații foarte mari la economisire – cresc retragerile din investiții. Și consumul”)

Indicele de referință trimestrial al pieței monetare interbancare se calculează ca medie aritmetică a valorilor zilnice înregistrate în toate zilele lucrătoare ale trimestrului respectiv și intră în calculul dobânzilor variabile la creditele noi accesate de populație și companii. Acesta a fost introdus în mai 2009 pentru a reflecta mai bine costurile din piața bancară, în contextul în care predecesorul său, ROBOR, este o medie a dobânzilor propuse de marile bănci din România și nu a medie a dobânzilor tranzacțiilor efectuate.


Avansul IRCC este o consecință a evoluției dobânzilor, cu toate că acesta se referă practic la situația de acum șase luni. Indicele zilnic de referință calculat de BNR vineri a fost semnificativ peste, respectiv 5,87% pe an.

Acesta este semnificativ sub ROBOR, cotat vineri la 8,17% pentru scadența la trei luni, 8,27% la șase luni, respectiv 8,37% la 12 luni.

În primele opt luni ale anului curent, un număr de 54.024 de clienți persoane fizice au optat pentru refinanțarea creditului la altă bancă.

”În contextul creșterii inflației peste așteptări și a dobânzilor, clienții care înregistrează dificultăți financiare temporare la plata împrumutului au opțiunea să se adreseze băncii creditoare pentru măsuri de restructurare pentru a evita ca împrumutul să devină neperformant”, transmite Asociația Română a Băncilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: