joi

25 aprilie, 2024

30 septembrie, 2022

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat în trimestrul al doilea la 4,06%, de la 2,65% în trimestrul anterior, un avans de 1,41 puncte procentuale, respectiv de 53%, reiese din datele publicate vineri de Banca Națională a României (BNR).

Indicele de referință trimestrial al pieței monetare interbancare se calculează ca medie aritmetică a valorilor zilnice înregistrate în toate zilele lucrătoare ale trimestrului respectiv și intră în calculul dobânzilor variabile la creditele noi accesate de populație și companii. Acesta a fost introdus în mai 2009 pentru a reflecta mai bine costurile din piața bancară, în contextul în care predecesorul său, ROBOR, este o medie a dobânzilor propuse de marile bănci din România și nu a medie a dobânzilor tranzacțiilor efectuate.

Avansul IRCC este o consecință a evoluției dobânzilor, cu toate că acesta se referă practic la situația de acum șase luni. Indicele zilnic de referință calculat de BNR vineri a fost semnificativ peste, respectiv 6,6% pe an.


Acesta este semnificativ sub ROBOR, cotat vineri la 7,93% pentru scadența la trei luni, 8,1 la șase luni, respectiv 8,23% la 12 luni.

Dobânzile din piață au crescut puternic în lunile de vară

Dobânzile la creditele noi în lei au accelerat puternic în lunile de vară, atât pe segmentul retail cât și pe cel corporate.

Dobânda medie la un credit nou de consum accesat în august a fost de 13,17%, cu 1,4 puncte procentuale peste nivelul din iulie. Costurile creditelor de consum au început să crească semnificativ din iunie (avans de 0,85 puncte procentuale), consemnând o creștere de un punct procentual și în luna iulie. De la sfârșitul anului trecut, dobânda medie a unui credit de consum a crescut cu circa 3,8 puncte procentuale, potrivit datelor BNR.

Pe segmentul ipotecar, avansul dobânzilor a fost semnificativ mai redus. Acestea au consemnat o creștere de circa 0,22 puncte procentuale în august, la 5,7% pe an. Față de decembrie, costurile de finanțare pentru împrumuturile cu garanții imobiliare au crescut cu 1,7 puncte procentuale.


În cazul creditelor noi accesate de companii, ritmul de creștere al dobânzilor s-a mai temperat față de iulie, când costurile corporate de finanțare au crescut cu 1,1 puncte procentuale. În august, avansul a fost de 0,73 puncte procentuale, la 9,7% în medie pe an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: