marți

28 mai, 2024

15 februarie, 2022

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele anului 2021 un deficit de aproape 17 miliarde euro, cu 54% peste nivelul din anul precedent. Atenție,suma înseamnă -7% din PIB estimat pentru anul în curs. Reamintim că nivelul de avarie stabilit la nivel european pentru macrostabilitate este de doar -4% din PIB.

Majorarea cu 22% a deficitului pe partea de bunuri (de la -18,94 miliarde euro la -23,14 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 2,4% a soldului pozitiv la servicii (de la 9,44 miliarde euro la 9,21 miliarde euro). Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu aproape 47% a deficitului extern (de la circa -9,5 miliarde euro la aproape 14 miliarde euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+3%) a fost atenuată de evoluția negativă la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-2%).

Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism s-a situat cu 15% peste cel consemnat în anul anterior (-1,67 miliarde euro față de -1,45 miliarde euro).Totuși, s-au majorat ceva mai mult sumele încasate decât cele achitate, de unde a rezultat o creștere de la 47% la 62% a gradului de acoperire pe sectorul de turism (altminteri, relativ redus).


Soldul negativ pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) a urcat la peste 4 miliarde euro, pe fondul unei creșteri semnificative a ieșirilor (+12%), în timp ce intrările s-au mărit mai puțin (+9%).

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ traferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au scăzut ușor (-3%), în timp ce ieșirile s-au majorat destul de consistent (+19%). Astfel încât s-a diminuat puternic soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,93 miliarde euro, până la numai 1,03 miliarde euro, adică 47% mai puțin).

Datoria externă a scăzut cu un miliard de euro

Investițiile directe ale nerezidenților pe anul 2021 au urcat la 7.251 milioane euro, față de cele doar 3.005 milioane euro consemnate în anul anterior.Din acestea,participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 5.777 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 1.474 milioane euro.

Datoria externă totală a ajuns în luna decembrie 2021 la 134,3 miliarde euro, cu circa 7,4 miliarde euro peste cea consemnată la finele anului trecut.Majorarea s-a împărțit în proporție aproape egală pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (+3,5 miliarde euro) și segmentul datoriei pe termen scurt (+3,9 miliarde euro).


Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a urcat la 847 milioane euro, în creștere sistematică după mijlocul anului, și cu un avans considerabil, de circa o jumătate de miliard de euro doar în ultimele două luni ale anului. Astfel s-a ajuns la o creștere de aproape șase ori comparative cu finalul anului 2020 (când au fost de doar 144 milioane euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii decembrie 2021 a fost de 16,5%, valoare mai bună decât nivelul de 20,7% din decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de numai 5,0 luni, sub cele cele 5,6 luni consemnate la sfârșitul anului precedent.

De reținut, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) s-a diminuat la 82,3%, după ce la finele T3 atinsese 90,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: