miercuri

21 februarie, 2024

15 decembrie, 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii octombrie 2021 un deficit de 13,85 miliarde euro, cu 58% peste nivelul din primele zece luni ale anului precedent. Atenție,suma înseamnă deja 5,7% din PIB estimat pentru anul în curs. Reamintim că nivelul de avarie stabilit la nivel european pentru macrostabilitate este de doar -4% din PIB.

Majorarea cu 22% a deficitului pe partea de bunuri (de la -15,32 miliarde euro la -18,69 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 5% a soldului pozitiv la servicii (de la 7,79 miliarde euro la 7,41 miliarde euro).

Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu aproape 50% a deficitului extern (de la circa -7,5 miliarde euro la -11,3 miliarde euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+4,2%) a fost atenuată de evoluția negativă la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-2,9%).


Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism s-a situat cu 23% peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-1,55 miliarde euro față de -1,25 miliarde euro). Totuși, s-au majorat ceva mai mult sumele încasate decât cele achitate, de unde a rezultat o creștere de la 46% la 57% a gradului de acoperire pe sectorul de turism (altminteri, relativ redus).

Soldul negativ pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) a urcat la circa 3,5 miliarde euro, pe fondul unei creșteri importante cu a ieșirilor (+4%), în timp ce intrările s-au mărit semnificativ mai mult (+9%).

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut marginal (+1,4%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+23%). Astfel încât s-a diminuat puternic soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,6 miliarde euro, până la numai 0,93 miliarde euro, adică peste 40% mai puțin).

Datoria externă a scăzut cu un miliard de euro

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele zece luni din 2021 au urcat la 6.881 milioane euro, față de cele doar 2.130 milioane euro consemnate în anul anterior. Din acestea,participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 5.412 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 1.469 milioane euro.


Datoria externă totală a scăzut în luna octombrie a anului curent cu aproximativ un miliard de euro, până la 132,6 miliarde euro, cu circa 5,8 miliarde euro peste cea consemnată la finele anului trecut. Majorarea s-a împărțit în proporție aproape egală pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (+2,90 miliarde euro) și segmentul datoriei pe termen scurt (+2,93 miliarde euro).

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a urcat la 346 milioane euro, în creștere sistematică după mijlocul anului, și a ajuns mult peste valoarea de 144 milioane euro consemnată la 31.12.2020.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii octombrie 2021 a fost de 16,7%, valoare mai bună decât nivelul de 20,7% din decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de numai 5,0 luni, sub cele cele 5,6 luni consemnate la finele anului precedent.

De reținut, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) s-a diminuat la 87,2%, după ce în luna anterioară atinsese 90,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: