România a deschis în T3 din 2021 topul regional al deficitelor din țările membre UE cu regim valutar similar.
Cu o valoare de -4,9 miliarde euro, am depășit la acest nedorit capitol Polonia (-3,5 miliarde euro), Cehia (-3 miliarde euro) și Ungaria (-2,2 miliarde euro). În treacăt fie spus, acest fapt a contribuit la o abodare prudentă în privința creșterii dobânzii de politică monetară (doar 2%, în timp ce Polonia a ajuns la 2,25%, Ungaria la 2,4% și Cehia 3,75%) necesară în lupta pentru reducerea inflației crescute mult peste așteptări.
Pentru referință, menționăm că cele mai ridicate excedente consemnate în sumă brută pe T3 2021 de către statele membre UE au fost realizate de Germania (53,2 miliarde euro), Irlanda (23,3 miliarde euro), Italia (20 miliarde euro), Olanda (19,1 miliarde euro), Danemarca (7,5 miliarde euro), Suedia (6,2 miliarde euro), Belgia (5,2 miliarde euro) și Croația (4,4 miliarde euro).
În relație cu mărimea rezultatului economic, România se află detașat în fruntea țărilor cu deficite majore raportate la PIB, cu -7,6%. Mai mult decât Letonia (-5,7%), Ungaria (-5,5%), Cehia (-4,9%), Malta (-4,1%) și Slovacia (-3,8%). Totodată, în structură, țara noastră este menționată ca localizare a surselor de deficit la mărfuri pe locul doi după Franța, peste Ungaria, Cipru, Letonia, Malta și Slovacia.
Pentru referință, menționăm că la polul opus al rezultatelor ca pondere în PIB s-au situat Croația (+26,5%, dar conjunctural, urmare a sezonului estival și a ponderii foarte mari a turismului în PIB), Irlanda (+20,4%), Danemarca și Olanda (cu câte +8,9%), Germania (+5,8%), Suedia (+4,8%), Italia (+4,5%) și Belgia (+4,2%).
Situația problematică a României este reflectată în analiza Eurostat în evoluția din infograficul de mai jos:
Se poate vedea cum alte țări s-au mobilizat în criză și și-au mai ameliorat rezultatele, ceea ce nu este cazul nostru, unde trendul început în anii anteriori a rămas aproape stabil, la un nivel ridicat de contraperformanță. Pe grafic, suntem singurii care au toate cele trei bare colorate (violet pentru T3 2020, albastru pt. T2 2021 și verde pt. T3 2021) puternic situate în domeniul negativ.
Cele mai noi date publicate de BNR pentru luna noiembrie 2021 confirmă evoluția negativă pe parcursul anului trecut. Reamintim că, după primele 11 luni din 2021, deja s-a depășit prognoza de 15.218 milioane euro (15.313 milioane euro consemnat efectiv) iar nivelul de 6,3% din PIB a ajuns cu mult în afara cerințelor de stabilitate macroeconomică (cel mult -4% din PIB, potrivit tabloului de bord stabilit de UE).
Consecințe sunt multiple și vor afecta refacerea mai rapidă a echilibrelor macroeconomice iar situația complică luarea măsurilor de politică monetară necesare combaterii inflației. În context, accesarea fondurilor europene alocate condiționat României prin PNRR (atenție mare la revendicările exagerate care se acumulează) va fi esențială pentru acoperirea acestui deficit de cont curent expandat.