Comitetul Executiv al PSD a decis luni ca partidul să susțină propriul candidat la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie.
PSD va încerca să negocieze cu ALDE și cu Pro România susținere pentru propriul candidat, care ar urma să fie validat în cadrul unui congres care se va organiza pe 3 august.
CEx PSD a mai aprobat și prima etapă a remanierii guvernamentale, care va afecta doar ministerele Afacerilor Interne și Externelor.
Premierul Dăncilă a precizat că aceste schimbări nu se operează ”pentru că așa vrea președintele Klaus Iohannis”.
PSD vrea neapărat candidat propriu
Punctul cel mai aprig dezbătut în ședința CEx a fost cel legat de candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni că a spus CEx două variante: fie să susțină un candidat din exteriorul partidului (mai precis pe Călin Popescu Tăriceanu, ALDE), fie să meargă în alegeri cu propriul candidat.
”În urma votului a reieșit că PSD vrea să meargă în alegeri cu propriul candidat, care să fie susținut și de ALDE și de Pro România. În acest sens vom începe discuții cu aceste partide”, a anunțat Viorica Dăncilă.
Acest candidat urmează să fie validat de către Congresul PSD, care se va organiza pe data de 3 august. Mai mulți lideri – Eugen Teodorovici, Gabriela Firea, Șerban Nicolae- își doresc să candideze în numele PSD la alegerile din 10 noiembrie, dar sondajele interne arată foarte prost pentru aceștia.
Viorica Dăncilă a anunțat săptămâna trecută că ”nu va fugi de responsabilitate” dacă partidul îi cere să fie candidat la alegerile prezidențiale.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, în CEx, că își va da demisia din fruntea PSD dacă candidatul nu intră în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Negocierile cu ALDE și cu Pro România se anunță complicate.
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat duminică că vrea să candideze la alegerile din noiembrie, cu sau fără sprijinul PSD. În ultima variantă, Tăriceanu a spus că va discuta cu Pro România ideea susținerii candidaturii sale.
Remanierea mică
În ceea ce privește remanierea, premierul Dăncilă a anunțat că a finalizat evaluarea a 6 ministere (fără să le nominalizeze) și a propus înlocuirea titularilor de la Interne și Externe.
Carmen Dan, deja demisionată din funcție, ar urma să fie înlocuită cu senatorul Nicolae Moga, iar Teodor Meleșcanu cu Ramona Mănescu.
Ambele propuneri sunt controversate și nu este clar dacă președintele Iohannis le va accepta.
(Citiți și: Ramona Mănescu – propusă de ALDE și susținută de PSD ca ministru de Externe)
Nicolae Moga este senator de Constanța, membru PSD din 2003. Între 1991 și 1993 și între 2203 și 2004, a fost subprefect al Constanței. Între 1996 și 2000, Nicolae Moga a fost președintele televiziunii lui Radu Mazăre, TV Neptun.
Nicolae Moga a absolvit în 1997 Institutul Politehnic București, Facultatea se Energetică, iar 25 de ani mai târziu și-a completat studiile la Universitatea Ecologică. În 2011, a absolvit un curs la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Premierul a anunțat că va trimite la Cotroceni aceste propuneri de remaniere, împreună de cea a numirii lui Mihai Fifor ca vice-prim ministru, responsabil cu Parteneriatele strategice.