luni

6 mai, 2024

18 ianuarie, 2023

În primii ani ai secolului 21, experții militari analizau ceva de neconceput: mai au tancurile viitor? Aparate de zbor fără pilot, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente erau văzute ca arme ale viitorului.

În 2020, o parte a șefiilor apărării din Marea Britanie insista că țara ar trebui să opească producția de tancuri.

Doar trei ani mai târziu, cu Ucraina pregătind ofensiva de primăvară împotriva Rusiei, Kiev insistă să primească tancuri, părând că soarta războiului depinde iar de echipamentul tradițional de luptă al armatelor secolului XX.


Șefii militari ai Ucrainei doresc sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului, pentru a sparge liniile rusești în locuri precum Lugansk și regiunea Zaporojie.

După luni de blocaj, aliații NATO încep să vadă înțelepciunea strategiei, SUA, Franța și Marea Britanie promițând vehicule blindate pentru prima dată în ultimele săptămâni. Este o dovadă a faptului că, în ciuda sofisticării tehnologice a războiului modern, forța la sol contează în continuare

Tancurile grele ar compensa lipsa artileriei cu rază lungă de acțiune

Armata ucraineană folosește deja tancuri din epoca sovietică donate de aliații est-europeni sau capturate de la ocupanții ruși. Dar modelele occidentale pe care le doresc ucrainenii ar oferi schimbarea de capacitate înaintea probabilei escaladări a ostilităților în primăvară.

„Mobilitatea este cheia într-un război ofensiv”, a spus un diplomat dintr-o țară din UE care se gândește să doneze o serie de tancuri de luptă moderne. „Dacă Ucraina va avea vreo șansă să treacă la ofensivă, are nevoie de mobilitate cu arme grele – nu este suficient să aibă Land Rover de calitate militară sau vehicule blindate de patrulare. Au nevoie de ceva care să poată distruge tancurile rusești la distanță.”


Teritoriul plat al Ucrainei oferă scena ideală de desfășurare a tancurilor, spun experții, iar Kiev are nevoie de tancuri pentru a cuceri pozițiile fortificate rusești de-a lungul liniei frontului.

„Ucrainei îi va fi foarte greu să organizeze o a doua contraofensivă fără o forță mai grea”, a spus Anthony King, profesor de studii de război la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Oficialii ucraineni se tem că sistemele de rachete HIMARS, construite în SUA, care au devastat forțele ruse în timpul operațiunilor de contraofensivă din toamna anului trecut, se vor dovedi mai puțin eficiente de data aceasta, deoarece inamicul s-a îndepărtat pentru a evita să fie lovit, făcând tancurile mai necesare decât înainte.

„Din toate dovezile pe care le deținem, ucrainenii nu vor mai avea suficientă artilerie de precizie cu rază lungă de acțiune. Așa că au nevoie de o forță apropiată grea, adică tancuri și vehicule de luptă, pentru a compensa”, explică profesorul Anthony King.

Promisiunea blindatelor ușoare deschide discuțiile depre blindate grele

Discuțiile dintre aliații NATO se accelerează după anunțul Franței că va oferi Kievului blindate ușoare de luptă AMX-10 RC în două luni.

Marea Britanie a confirmat în weekend planurile de a trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina.

Guvernele occidentale ar putea prezenta angajamente suplimentare înaintea reuniunii de vineri a miniștrilor apărării din țările aliate la baza militară americană Ramstein din sud-vestul Germaniei.

Statele membre ale UE din regiunile Baltice și Europa Centrală fac presiuni asupra Germaniei pentru a permite altor națiuni să exporte tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina. „Ucrainenii nu sunt preocupați de unde provin tancurile, atâta timp cât au un volum suficient”, a spus un oficial occidental.

Tancurile americane și britanice, plusuri și minusuri

Cu toate acestea, oficialii ucraineni sunt conștienți de diferențele semnificative între modelele pe care le pot primi din Occident.

Tancurile M1 Abrams fabricate în SUA au o rază de tragere lungă, dar prezintă dificultăți de realimentare pentru Ucraina sfâșiată de război, deoarece motoarele lor mari cu turbină consumă cantități mari de kerosen.

Și în timp ce modelul britanic Challenger 2 ar reprezenta o îmbunătățire semnificativă față de tancurile din epoca sovietică utilizate în prezent de forțele ucrainene, acestea nu pot rivaliza cu Leopard 2, care poate atinge o țintă de dimensiunea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare.

Challenger 2 funcționează cu motorină – mai ușor de obținut decât kerosenul.

Germania dezbate livrarea de Leopard 2, dar are conservate în depozite tancuri Leopard 1

Oficialii germani susțin că decizia finală privind trimiterea tancurilor Leopard 2 va depinde în mare măsură de ceea ce vor decide SUA să facă și insistă că aliații au nevoie de un plan adecvat pentru a antrena forțele ucrainene pentru operarea și întreținerea lor.

Producătorul german al Leopard 2 a anunțat recent că ar putea repara Leopard 2 defecte pe care să le trimită în Ucraina, dar pentru asta are nevoie de comandă fermă și de timp. Termenul de livrare avansat a fost 2024.

Berlin ar putea dona imediat Ucrainei tancuri Leopard, dar modelul 1, mai vechi, care au intrat pentru prima dată în serviciu în 1965 și în prezent stau depozitate, spun diplomați europeni.

Spania, Polonia și Finlanda și-au exprimat dorința de a trimite tancuri Leopard 2, dar trebuie să aștepte aprobarea Germaniei.

Ucaina își dorește ca militarii ucraineni să înceapă deja pregătirea

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, spune că militarii ucraineni ar putea fi pregătiți să opereze tancuri occidentale „în săptămâni, mai degrabă decât în luni” și a îndemnat aliații să înceapă imediat antrenarea soldaților ucraineni cu o serie de posibile noi echipamente.

„Cu cât începem antrenamentul mai devreme, cu atât vom economisi timp – pentru că așa cum a funcționat până acum, mai devreme sau mai târziu, orice tip de armament pe care l-am solicitat, l-am primit”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: