14 ianuarie, 2023

Premierul Rishi Sunak a discutat sâmbătă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar un comunicat al guvernului britanic arată că Marea Britanie va suplimentea ajutorul militar pentru Ucraina ”inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 și sisteme suplimentare de artilerie”.

Furnizarea de tancuri de luptă occidentale în Ucraina a fost promisă și de Polonia și Finlanda, dar este condiționată de ”crearea unei coaliții” care să contribuie cu armament greu pentru Ucraina.

(Citește și: ”Polonia oferă Ucrainei tancuri Leopard, dacă și alte state contribuie cu armament greu”)

Germania este principalul producător care a livrat în Europa tancuri grele, Leopard, însă statele care dețin aceste arme nu le pot dona Ucrainei fără acordul producătorului. Acest acord întârzie deocamdată.

Guvernul britanic admite în premieră că va livra Ucrainei tancuri grele


The Guardian precizează că cei liderii britanic și ucrainean ”au convenit asupra necesităţii de a profita de acest moment cu o accelerare a sprijinului militar şi diplomatic global pentru Ucraina”.

„Prim-ministrul a subliniat ambiţia Regatului Unit de a intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 şi sisteme de artilerie suplimentare”, precizează comunicatul emis de Downing Street.

Presa britanică a sugerat în ultima perioadă că Marea Britanie este în discuţii cu Ucraina pentru a livra Challenger, principalul tanc de luptă al armatei britanice, pentru a ajuta ţara să lupte împotriva forţelor ruseşti invadatoare. Până acum, guvernul britanic a susținut în mod repetat că nu a fost luată nicio decizie finală.

Guvernul britanic a mai transmis că va lucra intens cu partenerii internaționali pentru a oferi rapid tipul de sprijin care să permită Ucrainei să obțină avantajul, să câștige acest război și să își asigure o pace durabilă.

Ucraina a obținut până acum doar vehicule blindate


„Premierul şi preşedintele Zelenski au salutat alte angajamente internaţionale în acest sens, inclusiv oferta Poloniei de a ajuta Kievul cu tancuri Leopard”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

Ucraina a cerut insistent tancuri occidentale, punând accent pe tancul german Leopard. A reuşit să obţină  doar promisiunea Franței, Germaniei și Statelor Unite că vor trimite vehicule blindate ușoare.

(Citește și: ”Ucraina primește primele blindate occidentale”)

Referindu-se la acest tip de ajutor militar, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a susţinut luni că aceste blindate ușoare nu vor schimba fundamental desfăşurarea campaniei militare ruse în Ucraina.

Challanger 2, construit de britanici să facă față armelor rusești

Challenger 2 este în producție de 20 de ani, dar va reprezenta cel mai modern tanc pe care ucrainenii îl vor lansa în luptă. Acestea vor oferi echipajelor ucrainene o protecție mai bună și o putere de foc precisă.

Tancurile Challenger 2 sunt considerate cheie pentru operațiunile militare ofensive – dacă sunt folosite cu sprijinul artileriei, puterii aeriene și infanteriei pentru a ocupa terenul. Fără acest sprijin ele se pot dovedi ținte ușoare pentru inamic.

Construit la sfârșitul anilor 1990, Challenger 2 a fost proiectat inițial pentru a face față armelor rusești. Challanger 2 are în dotare un tun de 120 mm și, ca armament secundar, mitraliere de 7,62 mm.

Volodimir Zelenski: ”Decizia britanică va trimite semnalul potrivit și altor parteneri”

„Sprijinul mereu puternic din partea Marii Britanii a devenit acum impenetrabil și gata pentru provocări. Într-o conversație cu prim-ministrul Rishi Sunak am mulțumit pentru deciziile care nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, ci vor trimite semnalul potrivit și altor parteneri”, a scris pe Twitter președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: