Într-o dezbatere parlamentară foarte aprinsă, joi, cancelarul german Olaf Scholz a primit semnale dure de la partenerii săi de coaliție că trebuie să intensifice livrările de arme către Ucraina.
Chiar dacă coaliția sa guvernamentală i-a mai oferit răgaz, amânând temporar o moțiune parlamentară ce critică lipsa sprijinului militar consistent pentru Ucraina, acum pare probabil ca Olaf Scholz să fie nevoit să răspundă apelurilor Ucrainei.
Timpul este acum esențial. Ucraina cere mai multe arme pentru a continua contraofensiva în estul și sudul țării, în timp ce Rusia va arunca sute de mii de noi soldați în conflict și organizează referendumuri false în teritoriile ocupate pentru a le încorpora în Rusia.
Confuntări în Bundestag
Blocul de opoziție de centru-dreapta Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștină Socială (CDU/CSU) a cerut, scrie Politico, vot în Bundestag asupra unei moțiuni care îndeamnă guvernul să trimită „imediat” tancuri de luptă și vehicule de luptă pentru infanterie în Ucraina.
Manevra opoziției este deosebit de periculoasă pentru Olaf Scholz și partidul său, SPD, deoarece politicieni de frunte din rândul partenerilor săi de coaliție, Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP), cer, la fel ca opoziția, livrarea tancurilor de luptă germane Leopard și a vehiculelor de luptă pentru infanterie Marder.
Un vot asupra livrărilor de arme în Bundestag ar fi riscat să dezvăluie fisuri în unitatea guvernamentală și ar fi putut chiar duce la înfrângerea lui Olaf Scholz în parlament.
Deputatul CSU Florian Hahn a repetat joi obsesiv că Germania este ”doar numărul 18 în lume” când se compară ajutorul militar pentru Ucraina în raport cu producția economică.
În urma unei dezbateri aprinse de 50 de minute, Verzii și FDP, care sunt de acord cu apelul moțiunii, au votat totuși ca documentul să fie trimis comisiilor de afaceri externe și economică pentru discuții suplimentare.
Acest lucru va întârzia cu cel puțin 2 săptămâni un vot în plen asupra textului.
Cu ce a contribuit până acum Germania la efortul de război
Germania a trimis până acum Ucrainei 30 de tancuri antiaeriene Gepard, 10 obuziere Panzerhaubitze 2000 și trei lansatoare de rachete Marte și diverse arme mai ușoare, potrivit unei liste guvernamentale.
În urma presiunii interne și externe din ce în ce mai mari, ministrul Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat săptămâna trecută că Berlinul va mai trimite Ucrainei 50 de vehicule blindate „Dingo” și alte două lansatoare de rachete Marte.
Johann Wadephul, vicepreședintele grupului parlamentar CDU/CSU, susține că Germania are obligația istorică și morală de a-și intensifica sprijinul pentru Ucraina.
„Dacă, văzând gropile comune din Bucha și Izium, spunem serioși: „Niciodată! Germania trebuie să se asigure că ceva nu se va mai întâmpla niciodată” – atunci trebuie să facem un pas decisiv mai departe”, a spus el.
***