miercuri

28 februarie, 2024

4 ianuarie, 2013

Bugetul pe 2013 va fi bazat pe un deficit bugetar de 2%, ţintă care va duce însă la „diminuarea drastică a investiţiilor finanţate de stat”. O spune la RFI liderul deputaţilor PNL, Dan Radu Ruşanu. El cere FMI să permită depăşirea acestei ţinte pentru anumite proiecte de infrastructură. Ruşanu mai acuză băncile comerciale că prin „reducerea drastică a creditării, pun în pericol stabilitatea economică şi pacea socială”.

Dan Radu Ruşanu declară că „bugetul de stat pe 2013 va fi marcat de trei constrângeri principale. Prima constrângere va consta în plata datoriilor către organismele financiare internaţionale, în principal Fondul Monetar Internaţional, datorii făcute de Guvernul Boc în perioada 2009-2011 şi care acum au început să ajungă la scadenţă, începând cu acest an. S-a mai plătit o rată, dar foarte mică în decembrie 2012”.

El spune că „a doua constrângere ar consta în încadrarea bugetului de stat al României într-un deficit bugetar de numai 2%, deficit care-ţi impune diminuarea drastică a investiţiilor finanţate de stat”.


Liberalul precizează că „a treia constrângere ar fi reducerea de către băncile comerciale a liniilor de credit pentru agenţii economici la jumătate faţă de anul 2012. România a fost obligată în perioada anilor 1998-2004 de organismele financiare internaţionale şi nu numai, să-şi privatizeze cele mai importante bănci şi m-aş referi la Banca Comercială, Banca de Dezvoltare, Banca Agricolă, fapt ce a determinat ca astăzi cota de piaţă a băncilor străine în România să fie de peste 90%. În aceste condiţii, refuzul acestor bănci de a-ţi mai finanţa economia reală prin reducerea drastică a liniilor de creditare, motivată întotdeauna de această politică a băncii mamă pun în pericol atât stabilitatea economică, cât şi pacea socială în România”.

Cum se poate implica Executivul?

Dan Radu Ruşanu spune că „Guvernul nu se poate implica în mod direct, însă reverberaţiile acestor reduceri fantastice ale liniilor de creditare vor afecta în primul rând Guvernul şi mă refer la creşterea numărului de şomeri, creşterea numărului de societăţi care vor intra în insolvenţă, reducerea contribuţiilor la fondul de pensii, fondul de sănătate şi în final, chiar volumul de colectare a taxelor şi impozitelor. Asta înseamnă această reducere a creditării economiei reale de către bănci. În 2014, probabil că statul se va împrumuta mai puţin, însă chiar şi în aceste condiţii vedem că foarte aleatoriu, ca să nu spun abuziv, băncile comerciale au redus această creditare a economiei româneşti, fapt fără precedent şi acum noi suportăm acele decizii impuse la vremea respectivă de organismele financiare internaţionale şi de UE de a ne privatiza sistemul bancar românesc”.

„FMI să-şi ţină promisiunea!”

Dan Radu Ruşanu cere pe de altă parte FMI să-şi ţină promisiunea de acum un an şi să permită depăşirea ţintei de deficit bugetar de 2% în 2013: „În urmă cu un an de zile, la o întâlnire pe care am avut-o cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, la acea dată eram partid de Opoziţie şi la vremea respectivă am solicitat o creştere a ţintei de deficit bugetar, pentru a putea asigura o creştere economică. La vremea respectivă, şeful misiunii FMI era Jeffrey Franks, iar acesta a acceptat cumva această doleanţă a noastră, pe principiul însă ca sumele aferente finanţării marilor proiecte, în special proiectele de infrastructură, de exemplu podul peste Dunăre, discutam la vremea respectivă, un nou pod peste Dunăre în zona Măcin-Galaţi sau lucrări la sistemul de irigaţii Siret-Dunăre-Bărăgan, finanţarea lucrărilor la o nouă linie de metrou în Bucureşti, finanţarea lucrărilor la autostradă, toate aceste lucrări de infrastructură, finanţarea lor să poată să depăşească ţinta de deficit bugetar asumată prin bugetul de stat. Acum sperăm, când va veni noua misiune a FMI, să-şi aducă aminte de această promisiune de principiu şi să putem ca pentru anumite proiecte de infrastructură, prin finanţarea lor să putem depăşi deficitul bugetar de numai 2%, care nu-ţi va permite niciodată să te dezvolţi” – a declarat Dan Radu Rușanu la FRI. 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: