joi

25 aprilie, 2024

3 octombrie, 2022

Din cauza crizei energetice instalate deja în Europa, prețul lemnului de foc şi al produselor derivate pentru încălzire a înregistrat anul acesta creșteri succesive, care, în multe dintre cazuri, nu se justifică. Astfel, Guvernul intenționează să plafoneze prețul final până la sfârșitul lunii martie 2023.

Conform unui proiect de ordonanță de urgență, aflat în dezbatere publică, Ministerul Mediului propune plafonarea prețului lemnelor folosite pentru încălzire la 500 de lei/mc.

Totodată, se vor plafona prețurile și la brichete și peletele din lemn. Pentru brichete din lemn plafonarea se va face la 1.500 lei/tonă cu TVA inclus, iar la pelete, la 2.000 de lei/tonă cu TVA inclus.

Aproape 4 milioane de gospodării sunt încălzite cu lemne


Numărul gospodăriilor care folosesc lemnul sau derivate din lemn pentru încălzire se află în continuă creștere, ceea ce se poate observa și din consumul de lemn de foc.

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn susține că în România numărul gospodăriilor care utilizează lemnul ca sursă principală de încălzire se ridică la aproape 4 milioane, în timp ce Guvernul susține că sunt puțin peste 3 milioane.

“Aproximativ o treime din lemnul brut recoltat este utilizat drept combustibil pentru încălzire, ceea ce situează România, conform statisticilor oficiale, printre țările cu un consum mare de lemn de foc pentru încălzire, fiind devansată doar de Franța dintre țările cu o producție mai mare ca România”, arată Asociația Prolemn.

(Citiți și: Sectorul silvic și industriile bazate pe lemn aduc în economie 9,8 mld. euro pe an)

Conform statisticilor europene, România a fost a șaptea cea mai importantă țară producătoare de lemn brut în 2020, cu aproximativ 20 milioane metri cubi de lemn.


“Deși acestea indică un volum de aproximativ 6,5 milioane metri cubi de lemn utilizat pentru încălzire, volumul prezentat în diferite studii și rapoarte este mult mai ridicat, ținând cont de faptul că peste 3,5 milioane locuințe (mai ales în mediul rural) se încălzesc preponderent cu lemn de foc”, se arată în studiul privind sectorul silvic și al industriilor bazate pe lemn realizat de PwC și prezentat săptămâna trecută de Asociația Prolemn.

Mai mult lemn de foc „pe picior”

Pe de altă parte, stocul de lemn de foc „pe picior” din pădurile României a crescut cu 133 milioane metri cubi, între cele două cicluri ale Inventarului Forestier Naţional – IFN (2012 – 2018), spun reprezentanţii Prolemn.

Conform datelor INS, analizate de cursdeguvernare.ro, consumul de lemn de foc în ultimii opt ani a crescut cu 33%, de la 4,85 milioane mc în 2014 la 6,46 milioane mc în 2021.

Cum justifică Guvernul plafonarea prețului

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență se arată că RNP-ROMSILVA, întreprindere care deține poziție dominantă pe piața primară a lemnului și pe piața lemnului de foc, cu o cotă de piață de circa 50%, a comercializat masă lemnoasă din producția anului 2022 cu prețuri cuprinse între 178,07 lei/mc și 529,96 lei/mc, în funcție de condițiile de livrare, specie și calitate.

“În această situație prețul de 500 lei/mc, respectiv 300 lei/metru ster la lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, este unul de echilibru între cerere și ofertă la nivelul lunii august 2022”, se arată în sursa citată.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, explica, săptămâna trecută, că piaţa liberă poate să ducă preţul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub şi tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului.

  • „Orice intervenţie în piaţă este una artificială, pentru că piaţa liberă creează preţul. Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului. Este adevărat faptul că preţurile sunt diferite în funcţie de zonă sau regiune. Se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni”, a precizat Barna Tanczos, citat de Agerpres.

Vizate direct sunt ocolurile silvice și rețelele de bricolaj care ar vinde lemnul și cu 700 de lei metru cub și care, după adoptarea acestei OUG, ar fi nevoite să reducă prețurile cu peste 20%.

(Citiți și: Încălzirea cu lemne nu este interzisă prin PNRR – precizare Comisia Europeană)

În motivarea actului normativ, Guvernul afirmă că măsurile de plafonare sunt necesare pentru că oamenii, cu precădere cei din mediul rural, au reale dificultăți, la iarnă, în condițiile în care foarte mulți sunt dependenți de lemnul de foc iar acesta s-a scumpit foarte mult.

Cei care nu vor respecta viitoarele reguli și vor vinde lemnul de foc la prețuri mai mari decât cele amintite vor risca sancționarea cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: