Creștere spectaculoasă a economiei chineze în primul trimestru: +18,3% - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

16 octombrie, 2021

Creștere spectaculoasă a economiei chineze în primul trimestru: +18,3%

16 aprilie, 2021

China, a doua cea mai mare economie din lume, a înregistrat o creștere de aproape 20% din PIB în primul trimestru din 2021, pe fondul avansului cererii interne și externe și a sprijinului acordat de autorități companiilor mici, transmite Reuters.

PIB-ul Chinei a crescut cu 18,3% în primele trei luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când au început să se simtă efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), iar economia s-a contractat cu 6,8%, potrivit datelor oficiale publicate vineri. În ultimul trimestru din 2020, creșterea a fost de 6,5%.

Specialiștii se așteptau la un avans de 19% în primele trei luni din acest an. Totuși, este cel mai rapid ritm de creștere de la începutul publicării datelor trimestriale, în 1992.


Analiștii se așteaptă ca expansiunea să se modereze spre finalul anului, după ce Guvernul și-a îndreptat atenția spre limitarea riscurilor financiare în anumite părți ale economiei, unde există riscul de supraîncălzire, cum ar fi piața imobiliară și sectorul financiar.

„Consecința este că redresarea post-Covid a economiei chineze se stabilizează, pe fondul retragerii măsurilor de sprijin. Ne așteptăm ca avansul trimestrial să rămână modest în restul anului după ce recentul boom în construcții și exporturi s-a diminuat”, a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la capital Economics.

Redresarea Chinei a fost condusă de exporturi, fabricile reușind cu greu să facă față comenzilor externe, și de majorarea consumului pe plan intern, în urma ridicării restricțiilor.

În martie, vânzările de retail au crescut cu 34,2%, comparativ cu perioada similară din 2020, după un avans de 33,8% în primele două luni ale anului. De asemenea, producția fabricilor a înregistrat în martie o creștere anuală de 14,1%, după o expansiune de 35,1% în ianuarie-februarie 2021.


Analiștii se așteaptă la o creștere a PIB-ului Chinei de 8,6% în 2021, mult peste ținta anuală a Guvernului, de peste 6%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

PIB-ul Chinei a urcat cu 2,3% anul trecut, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creștere în 2020, pe fondul crizei globale provocate de pandemie.

Totuși, ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creștere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluției Culturale care a afectat semnificativ economia.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr