vineri

19 aprilie, 2024

31 decembrie, 2021

Indicatorii în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele comerciale au consemnat creşteri în ultima zi din an, o tendinţă care a prins contur în ultimele luni, odată cu avansul inflaţiei şi reluarea ciclului de normalizare a dobânzilor.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei accesate înainte de mai 2019, a urcat vineri, 31 decembrie, la 3,01%, în creştere cu 0,66% faţă de ziua precedentă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ROBOR la trei luni a consemnat o creştere de aproape 50%, potrivit datelor BNR.

Analiştii financiari-bancari estimează că indicele va ajunge la 3,22% în următorul an, potrivit celui mai recent sondaj publicat de CFA Society.


Tot vineri, BNR a anunţat o valoare de 3,13% pentru indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Totodată, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,23%, de la 3,21 joi.

De asemenea, BNR a anunţat un indice de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, de 1,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021. În urmă cu trei luni, acesta a fost de 1,08%.

Conform OUG 19/2019, „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(…) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: