luni

6 mai, 2024

15 iunie, 2021

 

credite schimbari climatice

Aproape 50% din creditele acordate de bănci sectorului corporativ sunt către firme ce pot fi afectate de costurile și riscurile legate de schimbările climatice, potrivit Băncii Naționale a României (BNR) .


„Din perspectiva sectorului bancar, aproape 50% dintre creditele acordate de bănci segmentului corporativ sunt către firme care pot fi afectate de schimbările climatice. Media la nivelul Uniunii Europene este undeva la 60%”, a declarat Florin Dragu, şef de serviciu la direcţia de stabilitate financiară din BNR, citat de Agerpres.

Proporția este semnificativă: firmele din sectoarele „intensive din perspectiva carbonului sunt importante pentru economie, ele generează circa 40% din valoarea adăugată şi aceste companii deţin cam 50% din activele totale”, a precizat Florin Dragu.

Tranziția verde, cu oportunități și amenințări

Pentru firmele respective, tranziţia către o economie verde reprezintă o provocare în plus, în perioada următoare, cu oportunităţile și cu amenințările aferente, potrivit declarațiilor oficialului BNR la  conferinţa „Soluţii pentru finanţarea companiilor”, organizată de publicația Bancherul şi Club Antreprenor.

Tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon „este de natură să genereze oportunităţi importante pentru firme şi pentru sectorul bancar, însă, în antiteză, lipsa de acţiune sau întârzierea în combaterea efectelor schimbărilor climatice poate produce implicaţii negative atât pentru sectorul real cât şi pentru cel bancar”, spune Florin Dragu.

(Citiți și: „Mugur Isărescu: Agenda schimbării climatice are o miză ridicată pentru economia și sistemul financiar din România ”)


Cea mai importantă oportunitate comercială a acestor vremuri ar fi investițiile în obiective legate de schimbările climatice.

Proiectele de investiţii verzi din România pentru anii următori valorează circa 60 miliarde de euro, potrivit unui  raport al Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), citat de de Florin Dragu.

Oportunitățile fructificate sporesc creșterea economică

Impactul suplimentar al investițiilor verzi asupra creşterii economice poate ajunge până la 5,7 puncte procentuale în următorii şase ani, în situaţia folosirii fondurilor europene disponibile.

Aria de acoperire a oportunităților este largă: eficienţa energetică, clădirile verzi, transporturile, iar „ capitalizarea acestor oportunităţi aduse de agenda schimbărilor climatice este de natură să influenţeze semnificativ şi tiparul de creştere economică”, spune oficialul BNR.

Nu este vorba numai de perspectiva sustenabilităţii climatice, ci şi de nivelul de valoare adăugată din economie.

„Iar instituţiile de credit au un spaţiu important de majorare a finanţărilor pentru tranziţia verde, în condiţiile în care valoarea acestor împrumuturi în portofoliu la momentul actual se situează la puţin peste un miliard de euro, iar această pondere a activelor verzi reprezintă undeva la 3% din totalul portofoliului, ceea ce este la jumătate faţă de media europeană”, a conchis Florin Dragu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: