Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște ar putea deveni prima companie privată, în insolvență, la care statul devine acționar prin conversia în acțiuni a datoriei la buget, dacă intenția Guvernului Ludovic Orban se va materializa. În acest caz, combinatul ar putea reporni producția până la sfârșitul anului, susțin oficiali ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA).
Executivul va decide soluția juridică ce urmează a fi folosită, după ce toate părțile – acționarul majoritar, administratorul judiciar, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și creditorii – au aprobat de principiu operațiunea, încă de luna trecută.
Conform prezentării făcute premierului Ludovic Orban de scretarul de stat Daniela Nicolescu, din Ministerul Economiei, soluția fusese deja stabilită înainte de 24 septembrie.
S-a convenit preluarea activului net, cu licențe și personal, urmată de o conversie a creanțelor în acțiuni.
Planul inițial de reorganizare (în instanță) nu mai poate fi îndeplinit, arăta un document din acel moment al MEEMA, iar creditorul majoritar a acceptat să propună în instanță modificarea planului, astfel încât să se ajungă în final la conversia datoriilor în acțiuni.
Guvernul urmează să înființeze prin HG o nouă societate comercială, la care MEEMA să fie acționar majoritar, prin care să fie preluată partea funcțională din patrimoniul rezultat în urma divizării companiei (încă nu se stabilise valoarea la care se face divizarea), mai precis patru active.
Noua firmă va proceda la conversia creanțelor bugetare în acțiuni.
Procedura:
- Prima etapă: Conform documentului, în prima etapă se va reduce capitalul social în scopul acoperirii pierderilor de la valoarea de 172.125.307, 50 de lei, la 6.885.012,30 de lei, prin reducerea acțiunilor de la 2,50 de lei, la 0,10 lei per acțiune. Se păstrează cota de participare la capitalul social deținută de fiecare participant.
- Etapa a doua: Se face divizarea societății COS Târgoviște SA prin desprinderea părții din patrimoniu (active productive, stocuri, datorii bugetare) către o companie nou înființată, deținută de Ministerul Economiei, în schimbul alocării de acțiuni sau părți sociale ale societății beneficiare către societatea COS SA.
Codul de procedură fiscală permite conversia datoriilor fiscale doar în cazul companiilor unde statul este acționar majoritar, de aceea, precizează documentul, pentru a face posibilă conversia în cazul societății în afara insolvenței este important ca înainte și după divizare compania căreia îi va fi transferată prin divizare o parte din patrimoniul COS Târgoviște SA să aibă capital social majoritar de stat.
Cea mai probabilă opțiune: Darea în plată reglementată prin ordonanța inventată pentru CE Hunedoara
Inițial, MEEMA optase pentru varianta aplicării unei prevederi din Legea insolvenței ce permite „conversia, reducerea sau cesiunea creanțelor bugetare, în anumite condiții, pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăți cu potențial de viabilizare și cu consecințe grave în plan economic și social”.
Reglementarea a fost introdusă în 2018 în Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, iar liderul Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu (foto), a declarat pentru cursdeguvernare.ro că ea a fost acceptată de fostul premier Mihai Tudose chiar pentru a rezolva situația de la COS Târgoviște.
După ședința de guvern din 24 septembrie, oficialii de la MEEMA s-au gândit să aplice OUG 60, adoptată anul trecut și devenită între timp lege, adoptată de Cabinetul Viorica Dăncilă pentru un alt caz concret, Complexul Energetic Hunedoara (CEH).
OUG 60 reglementează o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale şi bugetare ale operatorilor economici ce deţin capacităţi de producere a energiei electrice instalate în Sistemul electroenergetic naţional și care trebuie să returneze sprijinul financiar primit de la stat și încadrat de Comisia European în categoria ajutoarelor de stat ilegale. Așa cum este cazul CEH.
Indiferent de soluția identificată, modificările legislative necesare trebuie făcute în următoarea ședință de Guvern, de săptămâna viitoare, pentru ca planul să fie prezentat la termenul de pe 21 octombrie fixat la Tribunalul Dâmbovița.
Până atunci, angajați, care nu mai au acces în companie, vor avea grijă ca utilajele să rămână în combinat, să nu fie descompletate sau să suporte avarii.
Salariații COS Târgoviște vor fi pontați în şomaj tehnic până pe 22 octombrie 2020.
Secretar de stat Daniela Nicolescu: Mergem pe drum bătătorit
„Juriștii noștri lucrează la mai multe variante, dar, categoric, până la sfârșitul anului vom salva COS Târgoviște”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Daniela Nicolescu (foto), secretar de stat în Ministerul Economiei. Dintre diferitele soluții va fi selectată cea mai rapidă, tocmai pentru a permite reluarea imediată a lucrului, a mai explicat oficialul MEEMA.
Întrebată dacă s-au mai transformat în acțiuni datorii ale companiilor private sau COS Târgoviște este o premieră, Daniela Nicolescu a răspuns: „N-aș putea spune, eu cred că au mai fost făcute astfel de preluări, sigur s-au mai făcut pe OUG 60 (..) Mergem pe drum bătătorit, în sensul că există OUG 60”.
Divizarea și darea în plată de la CE Hunedoara, în impas
Darea în plată a activelor funcționale de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) nu este însă un drum bătătorit cu succes.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a votat anul trecut în Parlament legea de adoptare a OUG 60, a promis vara aceasta că procedura de ștergere a datoriilor CEH se va finaliza în septembrie, prin divizarea companiei în două entități.
Liderul Sindicatului Solidaritatea, de la Mintia, Cristian Iștoc (foto), a declarat pentru cursdeguvernare.ro că încă se lucrează la planul de reorganizare, care nu a fost finalizat până la 17 septembrie, ultimul termen din instanță, și nu este elaborat nici acum. Următorul termen este 25 noiembrie.
În opinia liderului de sindicat Cristian Iștoc, nu există speranțe ca anul acesta să se încheie procedura.
Cu atât mai mult cu cât divizarea a fost complicată de procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană pentru nerespectarea Directivei europene privind emisiile industriale.
Comisia a dat, în iulie, un răgaz de trei luni, pentru ca două dintre grupurile energetice ale termocentralei Mintia Deva a CEH să intre în conformitate.
Secretarul de stat Cătălin Bulf: Țara asta va muri din cauza juriștilor
S-au elaborat câteva variante de lucru și fiecare are nevoie de intervenții legislative pentru adaptarea la cazul COS Târgoviște. Procesul a fost unul dificil, pentru că s-au identificat greu aceste corecții ale cadrului legislativ.
Secretarul de stat Cătălin Bulf (foto) a declarat pentru cursdeguvernare.ro că, de când a ajuns la minister, s-a lovit de „tradiția” și rigiditatea din instituție. „Țara asta, să știți, va muri nu pentru că nu avem ingineri sau oameni de afaceri, ci din cauza juriștilor,” a spus oficialul, care a adăugat: „Să rămâi închistat într-o lege inadecvată momentului… societatea a evoluat, ce era valabil acum 10 ani, nu mai este acum (…) Este inadmisibil ca legislația românească să se schimbe numai pe directive europene. Nu mai avem oameni cu propuneri care să facă mai fluidă activitatea agenților economici?”.
Despre Legea insolvenței, oficialul MEEMA spune că este scăparea tuturor celor care nu vor să facă nimic: „Trimit imediat compania în insolvență și lichidatorul face ce vrea (…) Legea 85, mai ales pentru companiile de stat, le trimitem la lichidator, le ținem cu zecile de ani acolo și toată lumea din ministere” nu reacționează și nu răspunde nimeni pentru nimic.
„Mi se spune aia nu se poate, aia nu se poate. Fraților, spuneți-mi ce nu se poate, ce se poate, ca să modificăm legislația. Dar, este greu să gândească după ce au stat și s-au prevalat de faptul că nu se poate”, a mai explicat Cătălin Bulf.
România exportă fier vechi cu 240 de euro/tonă și importă fier-beton la 480 euro/tonă
COS Târgoviște, înființat în 1969, este unul dintre principalii producători de țaglă și produse din oțel din România. În 2002 a fost privatizat, ajungând astfel în portofoliului Grupului Mechel, în schimbul a 2,02 milioane de dolari.
(Citiți și: ”Boom-ul construcțiilor în România face să duduie fabricile vecinilor: importăm un milion de tone de oțel-beton, adică 100% din necesar”)
În 2013, COS Târgoviște a intrat în procedură de insolvență, în vederea reorganizării, iar în decembrie anul trecut a încetat producția.De atunci, numărul salariaților a scăzut cu aproximativ 200, până la 1.000 persoane.
În contextul investițiilor masive în infrastructură prevăzute în următorul exercițiu financiar și al boom-ului construcțiilor din România, angajații de la COS Târgoviște sunt convinși că intenția autorităților de a salva singurul producător de oțel-beton din România, prin conversia datoriilor, este autentică, nu o promisiune electorală.
Exportăm fier vechi la 240 de euro pe tonă și importăm oțel-beton la 480 de euro/tonă, iar anul trecut s-au importat aproximativ de 780 de tone de oțel-beton, conform datelor MEEMA.