1 mai, 2018

Armata nu reuşeşte să îi convingă pe tineri să se înscrie în corpul rezerviștilor voluntari. La ultima campanie de recrutare, abia de s-au ocupat 10% dintre cele 2.270 de locuri, anunță Digi 24.

Pe lângă faptul că numărul celor interesaţi să se prezinte la selecție a fost mic, doar o treime dintre candidați au trecut testele fizice și psihice obligatorii.

Pentru a crește baza de selecție, MApN propune schimbarea legii în ceea ce privește veniturile rezerviștilor, astfel încât aceștia să fie mai bine plătiţi.


Ideea și proiectul formării unui corp al rezerviștilor voluntari au fost lansate în 2016 de către fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc, într-o perioadă în care alte state in Estul Europei au aprobat conceptul ca măsură suplimentară de protecție față de agresiunile Rusiei.

(Citiți și: Varșovia / Parlamentul a aprobat înființarea celei de-a cincea arme poloneze – 53.000 de voluntari chemați sub arme să înfrunte, oficial, amenințarea rusă)

La începutul lunii februarie 2017, Armata a a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în Ministerul Apărării Naționale a prevederilor Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

Însă recrutarea de voluntari au mers prost până acum: 2.270 de posturi au fost scoase la consurs de armată. Doar 10 la sută au fost ocupate, mai exact 239 de voluntari au fost admişi în urma examenelor date. 487 de candidați au fost respinşi din cauză că nu au trecut testele.

(Citiți și: Armata a lansat normele pentru recrutarea de voluntari – 2.800 de locuri în 2017)

„S-a datorat în primul rând prevederilor legii. Ele nu erau motivante. O strategie de comunicare destul de deficitară”, spune generalul Virgil Bălăceanu, fost locțiitor la Comandamentul NATO din Bruxelles.


Armata cere acum modificarea legii soldaţilor voluntari şi bani mai mulţi, implicit. Un proiect ajuns în Parlament prevede, în primul rând, o creştere a salariului voluntarilor, de la 10 la 30 la sută din solda de bază.

„Dacă la ora actuală 10 la sută pentru un soldat gradat rezervist înseamnă 180 de lei pe lună, asta va însemna 600 de lei. Dacă pentru un subofiţer însemna 300 de lei, va însemna 900. Dacă pentru un ofţer însemna 350-400 de lei, acum se va ajunge la 1000-12000 de lei”, explică generalul Virgil Bălăceanu.

Potrivit proiectului de modificare a legii, firmele la care sunt angajați rezerviştii ca activitate de bază, vor primi beneficii dacă pe timpul antrenamentelor militare nu îşi va concediază angajaţii.

Militari voluntari în rezervă merg anual în poligoane de instrucţie. Vor fi evaluaţi permanent, inclusiv psihologic. În tot acest timp, pot lipsi de la serviciul de bază, motivat.

„Anul acesta armata scoate la concurs 3.700 de locuri. Dintre acestea 2.500 vor fi pentru gradul de soldat voluntar”, afirmă generalul Virgil Bălăceanu.

Armata ar avea nevoie de peste 20 de mii de rezervişti, ce trebuie permanent pregătiţi, iar limita de vârstă trebuie menţinută astfel încât să fie oricând apţi de luptă.

După abrogarea stagiului militar obligatoriu armata a pierdut aproape 8 mii de militari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: