La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

Varșovia / Parlamentul a aprobat înființarea celei de-a cincea arme poloneze – 53.000 de voluntari chemați sub arme să înfrunte, oficial, amenințarea rusă

de Iulian Soare 17.11.2016

ministrul-polonez-al-apararii-antoni-macierewicz

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz

Parlamentul polonez a aprobat miercuri înființarea unei noi forțe naționale de apărare, constituită oficial cu obiectivul de a descuraja posibile atacuri din partea Rusie.

Potrivit Politico, au existat opozanți ai acestei decizii, care se tem că acest corp militar ar putea servi drept ”aripă armată” a Partidului Lege și Dreptate, aflat la putere.

O controversă legată de organizare

Potrivit deciziei adoptate miercuri, forța ar urma să fie constituită până în 2019, din cel mult 53.000 de militari voluntari, reprezentând aproximativ o treime din personalul militar polonez.

Proiectul de lege trebuie aprobat și în Senat, acolo unde partidul de guvernământ deține majoritatea.

”Aceste unități constituie modalitatea cea mai ieftină de a întări forțele armate și capacitățile de apărare ale țării. Este și cel mai bun răspuns la un eventual război hibrid de tipul celui care a urmat agresiunii Rusiei în Ucraina”, a explicat ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz.

Guvernul a anunțat că aceste unități vor deveni ”a cincea armă” a Poloniei, alături de infanterie, marină, aviație și forțele speciale.

În forma actuală, proiectul de lege stabilește că noile unități vor avea propriul centru de comandă, care va raporta direct ministrului Apărării, ocolind ierarhia tradițională de comandă la care se supun celelalte 4 arme.

”Este prea devreme să spunem cum dorește exact guvernul să folosescă această forță, dar nu este prea devreme să afirmăm că pare o construcție militară paralelă structurii tradiționale”, consideră Marek Świerczyński, analist al Polityka Insight, think-tank din Varșovia.

Ministrul polonez al Apărării a anunțat că 6 până la 8% din acest nou corp militar va fi constituit cu militari de profesie, care ar urma să fie la comanda voluntarilor. Sunt așteptați să se alăture ca voluntari, membri ai asociațiilor de vânătoare și membri ai grupărilor poloneze de natură paramilitară, în special cele înființate în Polonia după invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Organizația noastră a înregistrat o importantă creștere a numărului de membri – de la 6.000, la începutul anului 2014, la aproximativ 100.000, înregistrați la sfârșitul anului 2015”, anunță generalul Bogusław Pacek, președinte fondator al Federației Organizațiilor pro-Apărare din Polonia.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, este aliat apropiat al liderului PiS, Jarosław Kaczyński.

La audierile organizate în această vară de Comisia de Apărare, care a analizat proiectul de lege, oficiali ai ministerului Apărării au explicat astfel necesitatea adoptării proiectului: această nouă forță ”este menită să întărească fundațiile patriotice și creștine ale sistemului defensiv național, credința și patriotismul militarilor polonezi fiind cea mai bună garanție a securității naționale”.

Toți cei care doresc să se alăture acestui corp militar sunt obigați să treacă ”un examen psihologic”, au declarat Politico oficiali ai ministerului Apărării.

Potrivit planurilor guvernamentale, pe lângă îndatoririle militare, noua formațiune va fi implicată în  ”măsuri anti-criză, anti-subversive, anti-teroriste și anti-dezinformare, menite să apere securitatea civililor și moștenirea culturală a națiunii poloneze”.

Un raport publicat în aprilie de către Centrul Național pentru Studii Strategice (NCSS), think-tank care, potrivit Politico, a jucat un rol-cheie în elaborarea programului guvernamental de apărare națională, conținea afirmația: ”dotată cu arme automate, cu uniformă proprie, o formațiune paramilitară poate fi un instrument util de descurajare a activităților anti-guvernamentale”.

”Ministrul Macierewicz își pune la punct propria armată particulară”, a declarat reporterilor parlamentarul polonez Katarzyna Lubnauer, vicepreședinte al formațiunii de opoziție Modern.

Parlamentul polonez a respins miercuri un amendament propus de opoziție care interzicea utilizarea unităților paramilitare împotriva cetățenilor polonezi. Atât PiS cât și NCSS au dezmințit public acuzația că viitoarea grupare ar putea fi folosită pentru a intimida oponenții guvernului.

Alte îngrijorări se referă la costurile și la viabilitatea proiectului.
Potrivit documentelor oficiale, bugetul acetui proiect se ridică la 800 milioane euro, bani care ar urma să fie alocați până în 2019.

Opoziția afirmă că o forță de aceste dimensiuni, bine echipată și antrenată, ar costa mult mai mult decât suma prevăzută de guvern. În condițiile în care bugetul este calculat corect, afirmă opoziția, Polonia ar deține unități prost echipate, insuficient antrenate, care ar avea o slabă contribuție la apărarea țării.

”Majoritatea statelor NATO investesc în upgradarea dotărilor trupelor existente și potențialului trupelor operaționale. Cred că asta ar trebui să fie și prioritatea noastră”, afirmă și Bogdan Klich, fost ministru al Apărării în fostul guvern polonez.

Există și politicieni care nu se opun proiectului, dar care insistă ca noile unități să se supună structurii clasice de comandă.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.11.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult