luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 noiembrie, 2022

Țările reunite în Egipt în cadrul COP27 au încheiat duminică dimineața un acord care ar putea trimite miliarde de dolari din țările bogate către țările în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să facă față efectelor produse de schimbările climatice.

Dar textul final al acordului, scrie Politico, oferă și binecuvântare tacită utilizării gazelor naturale, un combustibil fosil care agravează aceste schimbări climatice.

Această ”surpriză” de ultim moment a diminuat sentimentul de triumf al activiștilor de mediu care au salutat realizarea majoră a acestui summit de două săptămâni al ONU privind schimbările climatice.


Este primul acord global care cere crearea unui fond global din care să se plătească pentru daunele climatice care afectează ţările mai puțin bogate.

SUA și Uniunea Europeană se vor confrunta cu presiuni pentru a contribui la fond, pentru că dau semnale că aceste contribuții depind de decizia Chinei de a li se alătura în acest efort.

Detaliile despre fond vor trebui completate la summitul climatic de anul viitor din Emiratele Arabe Unite.

Solicitarea de finanţare a acestora a fost una dintre principalele revendicări ale ţărilor din Sud la COP27, după ore lungi de negocieri dure.


Adoptarea rezoluţiei, prin consens, a fost urmată de aplauze puternice. O suspendare pentru o jumătate de oră a sesiunii plenare a COP a fost apoi decisă de către preşedintele egiptean al COP27.

Textul adoptat prevede, de asemenea, înfiinţarea rapidă a unui comitet responsabil cu operaţionalizarea fondului.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: