12 noiembrie, 2022

Criza climatică globală reprezintă o ameninţare existenţială pentru planetă, a atras atenţia vineri preşedintele american Joe Biden la conferinţa privind clima COP27 din Egipt, promiţând în acelaşi timp că SUA îşi vor respecta angajamentele în lupta împotriva acestui fenomen, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Criza climatică este despre securitatea umană, securitatea economică, securitatea mediului, securitatea naţională şi însăşi existenţa planetei”, a spus Biden, înainte de a evidenţia măsurile pe care le iau SUA, al doilea cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume.

„Ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii, pot spune cu încredere că SUA îşi vor atinge ţintele privind reducerea emisiilor cu 50-52% până în 2030”, a mai declarat liderul de la Casa Albă.


„Toate ţările trebuie să facă mai mult. La această reuniune, trebuie să ne reînnoim şi să ne sporim ambiţiile privind clima”, a precizat el.

Discursul său a urmărit să le reamintească reprezentanţilor statelor reunite la Sharm el-Sheikh să nu abandoneze obiectivul de a menţine creşterea medie a temperaturii globale până la +1,5 grade Celsius, pentru a evita cele mai puternice efecte ale încălzării planetei. Apelul său survine în contextul în care o serie de alte crize – de la războiul din Ucraina, la inflaţia galopantă – distrag atenţia internaţională de la criza climatică.

„Pe acest fundal, este mai urgent ca oricând să ne întărim angajamentele privind clima. Războiul dus de Rusia nu face decât să amplifice urgenţa nevoii ca lumea să scape de dependenţa de combustibilii fosili”, a afirmat Biden.

Discursul său de la COP27 a durat 22 de minute şi a fost întrerupt câteva secunde de activişti împotriva combustibililor fosili.


Acordul de la Paris privind clima urmăreşte să limiteze încălzirea globală la cel mult +2 grade Celsius comparativ cu epoca preindustrială, iar dacă este posibil, chiar la +1,5 grade Celsius.

Textul prevede împărţirea responsabilităţii, dar „face diferenţe” între ţări în acest cadru. Totuşi, ţările în curs de dezvoltare le reamintesc cu regularitate ţărilor dezvoltate de responsabilitatea lor în privinţa emisiilor, cerându-le să facă mai mult.

„Nu mai putem invoca ignoranţa în privinţa consecinţelor acţiunilor noastre sau să continuăm să facem aceleaşi greşeli”, a insistat preşedintele american.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: