Germania va lua măsuri energetice de urgenţă și va crește folosirea cărbunelui, din cauza reducerii livrărilor rusești de gaze.
„Pentru a reduce consumul de gaze, trebuie să se folosească mai puține la generarea de electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune va trebui să fie folosite mai mult”, explică Ministerul Economiei într-un comunicat, citat de AFP și Agerpres.
Centralele pe cărbune care fac parte din rezerva de energie electrică vor fi recondiţionate pentru a putea fi activate „pe termen scurt”, mai precis imediat ce legea necesară pentru această operațiune va trece de procedura parlamentară, potrivit ministrului economiei şi energiei, Robert Habeck, citat de EFE.
„Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze”, a declarat ministrul, membru ecologist al coaliţiei guvernamentale de centru-stânga din Germania.
La începutul actualei legislaturi, guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a urmărit să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038, dar a anticipat încă din luna mai că ar putea fi necesară prelungirea perioadei de activitate în faţa crizei energetice.
Se introduce un sistem de licitare a gazelor pentru industrie
Pachetul de măsuri anunțat duminică include, de asemenea, un sistem de „licitaţie” pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie, care, potrivit Berlinului, va contribui la reducerea consumului în acest sector puternic al ţării. De asemenea, mecanismul va compensa companiile care pun gazul la dispoziţia pieței în situații de penurie.
Noi credite de la banca de stat KfW ar trebui, de asemenea, să fie rezervate pentru a asigura umplerea rezervelor de gaz ale ţării, aflate în prezent la 56%.
Conform noilor reguli adoptate după izbucnirea războiului din Ucraina, depozitele germane de gaze trebuie să fie pline în proporţie de 65 % până la 1 august, 80 % până la 1 octombrie şi 90 % până la 1 decembrie.
”Securitatea aprovizionării este garantată”, dar „situaţia este gravă”, a rezumat Robert Habeck, care are şi rangul de vicecancelar.
Rombert Habeck a propus, de asemenea, măsuri de reducere a consumului de energie în sectorul privat, cum ar fi o plafonare a încălzirii casnice. Dar cancelarul Olaf Scholz a declarat vineri, într-un interviu acordat DPA, că nu este de acord să discute despre „măsuri individuale” fără a avea un plan general.
Va apela Germania la obținerea gazelor prin fracturare?
Între timp, Partidul Democraţilor Liberi (FDP) – al treilea partid din coaliţia guvernamentală – a cerut guvernului să revină asupra interdicţiei privind fracturarea, un proces controversat prin care petrolul şi gazele sunt extrase din rocile de şist cu ajutorul substanțelor chimice şi al presiunii.
”După cum arată studiile științifice, în conformitate cu standardele moderne de securitate, fracturarea nu provoacă daune relevante pentru mediu”, a declarat directorul parlamentar al FDP, Torsten Herbst, pentru ziarul Welt am Sonntag.
Gazprom a redus cu 60% în ultimele zile livrările prin Nord Stream 1 din Marea Baltică invocând o problemă tehnică. Compania energetică rusă de stat a justificat oficial acest lucru prin faptul că au existat întârzieri în repararea turbinelor compresoarelor de către compania Siemens Energy, relatează DPA.
Dar, pentru guvernul german, este vorba de o „decizie politică”, menită să influenţeze tensiunile dintre Moscova şi ţările occidentale în legătură cu războiul din Ucraina.
În pofida conflictului, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia. Această proporţie era de 55% înainte de februarie, potrivit AFP.
***