cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Consumul individual efectiv, înaintea PIB/locuitor – Eurostat vede România la 71% din media UE

27 decembrie, 2019

România a ajuns în 2018 la 71% din nivelul de trai mediu al UE 28, potrivit indicatorului de consum individual efectiv (AIC), arată datele publicate de Eurostat.

În varianta mai cunoscută de măsurare a nivelului de trai, adică PIB pe locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard, ne-am situat anul trecut la 65% din media UE.

În urma noastră apar Letonia, Croația, Ungaria și Bulgaria.


La consumul măsurat prin AIC ţara noastră, a depăşit patru state membre, după cea mai mare creştere a acestui indicator din ultimii trei ani la nivelul UE. Simultan cu creșterea PIB, avansul între 2016 şi 2018 a fost de nu mai puțin de șase puncte procentuale.

PIB/locuitor faţă de AIC

Consumul individual efectiv (abreviat AIC în limba engleză), reflectă mai fidel bunăstarea unui cetăţean dintr-o anumită ţară decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urmă se bazează pe bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie.

În schimb, AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consumate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparaţii internaţionale și reflectă mai bine nivelul de trai.

Diferenţele rezultă din aceea că ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul, diferă substanțial de la o ţară la alta. Astfel, ordinea aparentă a țărilor după nivelul de trai, ce ar rezulta din compararea clasicului PIB/locuitor, poate suferi modificări importante.

Evoluția clasamentulului european între 2016 şi 2018


Vă prezentăm in extenso valorile consemnate de statele UE la AIC și PIB din 2016 până în 2018, pentru a vedea care au fost evoluțiile din ultimii trei ani analizați de Eurostat. România se distinge clar prin evoluţia spectaculoasă a nivelului veniturilor măsurate prin consumul individual efectiv.

Italia, al doilea mare partener comercial al României, a rămas țara cea mai apropiată de media UE la ambii indicatori de nivel de trai. Dată fiind şi componenta culturală similară, ea se constituie cel mai bun reper pentru această medie în procesul nostru de convergență reală.

În clasamentul după AIC pe anul 2018, prima poziție o deține Luxemburg, cu 134% (dar în pierdere de viteză de la 138% din media UE la începutul deceniului), urmat de Germania (120%) și Austria (117%). Ele sunt urmate de un bloc compact compus din șapte state occidentale cu valori cuprinse între 107% și 114%.

De remarcat repoziționările importante din acest pluton, date de variațiile importante ale diferențelor dintre AIC și PIB/locuitor, cu Marea Britanie și Franța pe plus și cu valori negative foarte pronunțate pentru Olanda, Danemarca și Suedia. Ceea ce ne spune că nu e suficient să ai un nivel relativ mare al PIB, mai depinde și cum se regăsește el la nivelul populației.

Situaţii relevante în care se găsesc statele membre UE

Dintre fostele componente ale blocului estic, Lituania a ajuns cea mai avansată la nivelul AIC, cu doar un punct procentual sub Spania. În schimb, cehii, care urcat până la un PIB/locuitor egal cu spaniolii (91% din media UE), se plasează la bunurile și serviciile consumate de gospodării sub portughezi (aflați cu 14 puncte procentuale mai jos la PIB)

În pofida faptului că a consemnat un PIB/locuitor sub cel al Letoniei (68% față de 69% din media UE, Grecia a rămas mai sus în clasamentul nivelului de trai după AIC numai prin cea mai importantă diferență pozitivă față de PIB dintre toate statele membre UE ( nouă puncte procentuale).

Dintre fostele state socialiste, se remarcă un fapt care ar trebui să ne dea de gândit. Deși au un PIB/locuitor aproape identic, Polonia și Ungaria figurează în statistica Eurostat cu diferență majoră a consumului efectiv, cu un „scor” de 76% la 64%, diferență provenită doar din plasarea divergentă a indicatorilor analizați (+6 pp polonezii și -7% ungurii).

În ceea ce ne privește, poate că ar fi util să tragem anunite concluzii din datele prezentate, mai ales că ordinea aleasă de Eurostat în funcție de AIC pare să corespundă mai bine cu realitatea nivelului de trai decât singurul nostru reper utilizat până în prezent ca raportare la media UE, și anume PIB/locuitor. Totul ar fi ca și diferența pozitivă destul de pronunțată din prezent să poată fi susținută pe termen mediu și lung.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

7 răspunsuri

  1. Nu se poate ! Este fake-news . V-ati dat cu PSD ! Eu stiu de la Presedintele tarii ca guvernele PSD au ESUAT !Nu stiu de unde are Eurostat aceste date si de unde rezulta ? .Eu am incredere in Presedinte ! Si din analizele dvs. anterioare am inteles ca in Romania lucrurile merg prost , chiar foarte prost. Si eu am incredere in analizele dvs. Noroc cu indoiala de la sfarsit. Altfel , confuzie totala. La multi ani !

    1. distinse domn, fake-news nu facem noi, ci, dimpotrivă, cifrele confirmă analizele noastre de până acum: consumul individual efectiv a crescut spectaculos fără creșterea pe măsură a productivității și fără creșterea corespunzătoare a pib: a crescut pe baza deficitului crâncen, adică pe bani împrumutati foarte scump.
      dacă aveti copii sau nepoti, dati-le lor vestea asta: consumăm mult peste capacitatea de productie si creare de valoare adăugată ațării din banii voștri din viitor: da, ne imprumutăm de cel putin 2 ori mai scump decât orice alt stat din ue, nu vă lăsăm din banii imprumutati nicio autostradă, niciun sistem de educatie mai bun, – de fapt, nu vă lăsăm nimic:

      ”consumăm pentru că putem să ne împrumutăm ca să consumăm. infrastructura, educatia, sănătatea, autostrăzile, să vi le faceti voi, copii si nepoti voi însșivă, în timp ce ne plătiți si datoriile și dobânzile devastatoare la ele: dar noi consumăm! și dacă o să vreti să ne înjurați, oricum nu ne mai afectează: noi vom fi murit, odată cu iliescu, văcăroiu, orlando, olguța, darius și toți cei din banda noastră, cu bugetarii, paraziții, defazații, derutații și toți cei care muncesc fără să conteze rezultatul muncii si responsabilitatea si eficienta! consumăăăăm!”
      https://cursdeguvernare.ro/nesabuitul-perfect-cea-mai-mare-crestere-economica-din-ue-a-iesit-cu-dobanzile-din-ue.html

      si
      https://cursdeguvernare.ro/productivitatea-muncii-in-romania-comparativ-cu-statele-ue-si-avertismentele-pe-care-ni-le-transmite-evolutia-ei.html

      1. 1. Nu aveti umor
        2.Sunteti agresiv.
        3. De ce nu raspunde dl. Marin Pana si interveniyi dvs.( nu e prima oara ) ?
        4. Dezinformati i prezentati datele statistice in mod tendentios ( ma obligati sa folosesc astfel de termeni ) si voi da exemple din analizele din Curs de guvernare :
        Față de anul aderării, România se plasează detașat în fruntea statelor membre UE provenite din fostul bloc socialist atât la creșterea productivității muncii cât și la cea a PIB/locuitor, potrivit datelor publicate de Eurostat.
        Majorarea de +53% în cei 11 ani a productivității muncii a fost dublă față de plutonul format din Letonia, Bulgaria, Polonia și Lituania( 08.12.2019 )

        în timp Slovacia, România și, mai ales, Polonia, se poziționează cu nivelul de trai sub ceea ce ar rezulta pe baza productivității muncii,
        ( din aceeasi analiza )
        QED !
        La multi ani !

        1. fireste că da: campioni, 53% crestere, bla bla bla:
          dacă o tară cu o economie mică creste productivitatea de la 5 la 10 (să foosim cifre simple) – asta înseamnă că se dublează – crestere cu 100% – campioni mondiali.

          dacă altă țară creste productivitatea de la 60 la 66%, creste cu 10%.
          Intrebare: a cui productivitate a crescut mai mult?

          există o ”miscare” de gândire în România, potrivit căreia e normal ca toată lumea să vrea rezultate ”ca afară”, în timp ce face exact invers decât fac cei ”de afară”.
          nivelul de trai, ca efect al economiei, se face exclusiv pe bani. dacă aveti copii, să le aduceti la cunostintă că și peste 30 de ani ei vor plăti cu cele mai mari dobânzi din UE (5% pe an!) delirul de azi: in loc să-și facă ei autostrăzi (de exemplu) pentru că noi nu le lăsăm nici banii si nici autostrăzile, o să plătească mentalitatea asta de azi.

          asa că nu mai fortati comparatii: românia nu se va reseta cu o atare mentalitate, ci cu realism si cu abordarea lucidă si necrutătoare a realității:
          https://cursdeguvernare.ro/cum-faci-sa-cresti-salariile-in-an-electoral-ghidul-polonez.html

          *
          nu răspunde marin pană pentru țineti discuția într-o logică atât de jos – astfel că am decis că nici nu e bine:
          el fiind economist, nici n-a auzit de umor; cât despre agresivitate, el al lua individ cu individ si i-ar ”aloca”, prin faptul că ar lăsa liberă piața și competitivitatea individuală pe ea, exact cât produce: nu ar mai adăuga la pensii si salarii banii imprumutati care ar vtrebui folositi pentru investitii – dacă tot le vor plăti copiii sau chiar nepoții.

          1. Uuuf ! M-am linistit ! Nu sunteti specialist in economie. De aceea bateti campii . Dar nu sunteti specialist nici in limba romana . Pe langa greseli gramaticale aveti si greseli de exprimare. Si , apropo : se scrie Romania nu romania. O propozitie sau o fraza incepe cu majuscula. Asta e ! Nu treceti testul PISA . Eu am vorbit de ”mere”, dvs.imi raspundeti de pere.Rezulta ca nu intelegi textul citit. Ma opresc aici. Raman valabile cele scrise despre umor si despre agresivitate. Ma refeream la dvs. si nu la domnul Pana.
            P.S. Am sa citesc in continuare analizele domnului Pana si am sa trag propriile concluzii.

  2. Pai da, pentru ca plata CAS si CASS a trecut pe partea angajatului, asa ca salariul net, calculat de eurostat, e defapt salariul brut. Asta este una din formele de a falsifica datele economice ca statul sa ia imprumuturi mai usor. RO va plati scump (vezi dobandele) in curand. E ca si cand au mintit despre deficitu’.

    Cu astfel de statisti, Bucurestiul e peste Berlin pe pid/capita.

    Un angajat la un supermarket primeste in jur de 1400-1500 + bonuri. Si 90% din angajati primesc la fel. Doar bugetarii sunt privilegiati.

    Dracu’ bate la usa, si o sa vedeti ex-bugetari cersind pe strazile din Letonia. Cursul e deja peste 4,78. Iar datoriile sunt in Euro… naspa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

7 răspunsuri

  1. Nu se poate ! Este fake-news . V-ati dat cu PSD ! Eu stiu de la Presedintele tarii ca guvernele PSD au ESUAT !Nu stiu de unde are Eurostat aceste date si de unde rezulta ? .Eu am incredere in Presedinte ! Si din analizele dvs. anterioare am inteles ca in Romania lucrurile merg prost , chiar foarte prost. Si eu am incredere in analizele dvs. Noroc cu indoiala de la sfarsit. Altfel , confuzie totala. La multi ani !

    1. distinse domn, fake-news nu facem noi, ci, dimpotrivă, cifrele confirmă analizele noastre de până acum: consumul individual efectiv a crescut spectaculos fără creșterea pe măsură a productivității și fără creșterea corespunzătoare a pib: a crescut pe baza deficitului crâncen, adică pe bani împrumutati foarte scump.
      dacă aveti copii sau nepoti, dati-le lor vestea asta: consumăm mult peste capacitatea de productie si creare de valoare adăugată ațării din banii voștri din viitor: da, ne imprumutăm de cel putin 2 ori mai scump decât orice alt stat din ue, nu vă lăsăm din banii imprumutati nicio autostradă, niciun sistem de educatie mai bun, – de fapt, nu vă lăsăm nimic:

      ”consumăm pentru că putem să ne împrumutăm ca să consumăm. infrastructura, educatia, sănătatea, autostrăzile, să vi le faceti voi, copii si nepoti voi însșivă, în timp ce ne plătiți si datoriile și dobânzile devastatoare la ele: dar noi consumăm! și dacă o să vreti să ne înjurați, oricum nu ne mai afectează: noi vom fi murit, odată cu iliescu, văcăroiu, orlando, olguța, darius și toți cei din banda noastră, cu bugetarii, paraziții, defazații, derutații și toți cei care muncesc fără să conteze rezultatul muncii si responsabilitatea si eficienta! consumăăăăm!”
      https://cursdeguvernare.ro/nesabuitul-perfect-cea-mai-mare-crestere-economica-din-ue-a-iesit-cu-dobanzile-din-ue.html

      si
      https://cursdeguvernare.ro/productivitatea-muncii-in-romania-comparativ-cu-statele-ue-si-avertismentele-pe-care-ni-le-transmite-evolutia-ei.html

      1. 1. Nu aveti umor
        2.Sunteti agresiv.
        3. De ce nu raspunde dl. Marin Pana si interveniyi dvs.( nu e prima oara ) ?
        4. Dezinformati i prezentati datele statistice in mod tendentios ( ma obligati sa folosesc astfel de termeni ) si voi da exemple din analizele din Curs de guvernare :
        Față de anul aderării, România se plasează detașat în fruntea statelor membre UE provenite din fostul bloc socialist atât la creșterea productivității muncii cât și la cea a PIB/locuitor, potrivit datelor publicate de Eurostat.
        Majorarea de +53% în cei 11 ani a productivității muncii a fost dublă față de plutonul format din Letonia, Bulgaria, Polonia și Lituania( 08.12.2019 )

        în timp Slovacia, România și, mai ales, Polonia, se poziționează cu nivelul de trai sub ceea ce ar rezulta pe baza productivității muncii,
        ( din aceeasi analiza )
        QED !
        La multi ani !

        1. fireste că da: campioni, 53% crestere, bla bla bla:
          dacă o tară cu o economie mică creste productivitatea de la 5 la 10 (să foosim cifre simple) – asta înseamnă că se dublează – crestere cu 100% – campioni mondiali.

          dacă altă țară creste productivitatea de la 60 la 66%, creste cu 10%.
          Intrebare: a cui productivitate a crescut mai mult?

          există o ”miscare” de gândire în România, potrivit căreia e normal ca toată lumea să vrea rezultate ”ca afară”, în timp ce face exact invers decât fac cei ”de afară”.
          nivelul de trai, ca efect al economiei, se face exclusiv pe bani. dacă aveti copii, să le aduceti la cunostintă că și peste 30 de ani ei vor plăti cu cele mai mari dobânzi din UE (5% pe an!) delirul de azi: in loc să-și facă ei autostrăzi (de exemplu) pentru că noi nu le lăsăm nici banii si nici autostrăzile, o să plătească mentalitatea asta de azi.

          asa că nu mai fortati comparatii: românia nu se va reseta cu o atare mentalitate, ci cu realism si cu abordarea lucidă si necrutătoare a realității:
          https://cursdeguvernare.ro/cum-faci-sa-cresti-salariile-in-an-electoral-ghidul-polonez.html

          *
          nu răspunde marin pană pentru țineti discuția într-o logică atât de jos – astfel că am decis că nici nu e bine:
          el fiind economist, nici n-a auzit de umor; cât despre agresivitate, el al lua individ cu individ si i-ar ”aloca”, prin faptul că ar lăsa liberă piața și competitivitatea individuală pe ea, exact cât produce: nu ar mai adăuga la pensii si salarii banii imprumutati care ar vtrebui folositi pentru investitii – dacă tot le vor plăti copiii sau chiar nepoții.

          1. Uuuf ! M-am linistit ! Nu sunteti specialist in economie. De aceea bateti campii . Dar nu sunteti specialist nici in limba romana . Pe langa greseli gramaticale aveti si greseli de exprimare. Si , apropo : se scrie Romania nu romania. O propozitie sau o fraza incepe cu majuscula. Asta e ! Nu treceti testul PISA . Eu am vorbit de ”mere”, dvs.imi raspundeti de pere.Rezulta ca nu intelegi textul citit. Ma opresc aici. Raman valabile cele scrise despre umor si despre agresivitate. Ma refeream la dvs. si nu la domnul Pana.
            P.S. Am sa citesc in continuare analizele domnului Pana si am sa trag propriile concluzii.

  2. Pai da, pentru ca plata CAS si CASS a trecut pe partea angajatului, asa ca salariul net, calculat de eurostat, e defapt salariul brut. Asta este una din formele de a falsifica datele economice ca statul sa ia imprumuturi mai usor. RO va plati scump (vezi dobandele) in curand. E ca si cand au mintit despre deficitu’.

    Cu astfel de statisti, Bucurestiul e peste Berlin pe pid/capita.

    Un angajat la un supermarket primeste in jur de 1400-1500 + bonuri. Si 90% din angajati primesc la fel. Doar bugetarii sunt privilegiati.

    Dracu’ bate la usa, si o sa vedeti ex-bugetari cersind pe strazile din Letonia. Cursul e deja peste 4,78. Iar datoriile sunt in Euro… naspa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: