joi

22 februarie, 2024

11 decembrie, 2017

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Banca Comercială Română (BCR), Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Bancpost şi la alte 21 de societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale din domeniul serviciilor financiare, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei emis luni.

Băncile ocupă locurile 1, 4, 5 și 9 în topul celor mai mari bănci din România după valoarea activelor. Lipsesc Banca Transilvania (2), care va prelua Bancpost și BRD (3).

Inspecţiile s-au derulat în cadrul a două investigaţii care au vizat eventuale schimburi de informaţii” și o posibilă coordonare a politicilor comerciale și a prețurilor, pe piaţa serviciilor de leasing și pe cea a creditului de consum din România.


Una dintre investigaţii „vizează posibile schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între companii concurente pe piaţa leasingului financiar şi a creditului de consum”, spune sursa citată. Părţile investigate sunt: Consiliul

Patronatelor Bancare din România, Asociaţia Societăţilor Financiare din România, Patronatul Leasingului şi al Creditului din România (PLCR), Patronatul Creditului IFN (PCIFN), toate companiile membre ale acestor organizaţii, ca şi Diplomat Consult SRL.

„Monitorizăm permanent această piaţă şi pregătim declanşarea investigaţiei de mai mult timp, iar un rol important l-au avut informaţiile furnizate în luna august de una dintre părţile investigate, care a aplicat la programul de clemenţă”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Cea de-a doua investigaţie se referă „la o posibilă coordonare a politicilor comerciale prin fixarea preţului şi/sau o împărţire de piaţă realizată printr-un schimb de informaţii sensibile între companii concurente active pe piaţa leasingului operaţional şi a serviciilor conexe acestora din România”, spune Consiliul Concurenței.


Este una dintre cele mai ample acţiuni ale instituţiei, care a inclus şi societatea de presă Finmedia. Celelalte ținte ale inspecțiilor au fost BCR leasing IFN, BRD Sogelease IFN, Raiffeisen leasing IFN, Unicredit leasing Corporation IFN, Viva credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Leaseplan România, Porsche Mobility, Unicredit leasing Fleet Management,  Asociaţia Societăţilor de leasing Operaţional (ASLO), Federaţia Patronatelor Serviciilor Financiare din România.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi „sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurenţiale analizate”, mai spune instituiția, care precizează că efectuarea investigațiilor nu reprezentă „o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor, mai spune documentul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: