vineri

26 aprilie, 2024

10 decembrie, 2021

Orange, Vodafone și Grupul Telekom și-au împărțit în proporții aproape egale trei sferturi din veniturile din reţele şi servicii de comunicaţii electronice (voce, date). Totalul veniturilor din sectorul telcom s-a ridicat la 8,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), în primul semestru din acest an, în scădere cu aproximativ 1% faţă de intervalul similar din 2020.

Telefonia mobilă generează cel mai mare pondere de venituri (36%), urmată de internetul fix şi mobil – cu circa 33%, retransmisia programelor TV (14%), telefonia fixă (9%) şi celelalte tipuri de reţele şi servicii (circa 8%), conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„În funcţie de veniturile obţinute din comunicaţii electronice, primii trei furnizori erau Orange – cu 25% cotă, Vodafone – cu 24% şi Grupul Telekom – cu 24%. Este vorba strict de veniturile din reţele şi servicii de comunicaţii electronice (voce, date). Nu sunt incluse şi celelalte venituri pe care grupurile le au din servicii IT, vânzări de echipamente sau alte business-uri colaterale”, a precizat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, citat de Agerpres.


Numărul de conexiuni la internet fix, în România, a ajuns în primele şase luni ale anului, la 5,85 milioane, în creştere cu 3%, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, a mai spus Eduard Lovin, la cea de-a 18-a ediţie a evenimentului Gala Digital Transformation 2021, eveniment organizat de publicaţia Comunicaţii Mobile, de Digital Transformation Council şi TelecomTV.

Traficul de internet în creștere

Traficul de internet fix a crescut cu 6%, până la 5,8 milioane TB (mii de miliarde biți), acest procent adăugându-se creşterilor de anul trecut, de peste 50%.

„Avem o creştere a digitalizării economiei şi societăţii, în general. Consumul mediu lunar de internet fix/locuitor a ajuns la 50 GB, adică aproape 1,7 GB (miliarde biți) pe zi. 82% din numărul total de conexiuni permit viteze ce depăşesc 100 MB/secundă”,  a mai spus Eduard Lovin.

7 din 10 gospodării din România deţin conexiuni de internet fix, adică 8 din 10 în mediul urban şi 6 din 10 în mediul rural. Creşterea din rural, cu 6%, este net superioară celei din urban de +1%.


După numărul de conexiuni, primii trei furnizori erau RCS, cu 61%, Grupul Telekom – cu 17% şi Vodafone – cu 12%.

În ceea ce priveşte internetul mobil, numărul total de conexiuni active, de 20,5 milioane, înregistrat în primele şase luni ale anului în curs, a rămas relativ neschimbat, iar circa 70% dintre acestea permit 4G şi 5G.

Traficul mediu lunar a fost de 5,8 GB/locuitor, echivalentul a aproape 200 MB pe zi, iar în funcţie de numărul de conexiuni active primii trei furnizori erau: Orange – cu 39%, Vodafone – cu 25% şi RCS – cu 20%.

Abonamentele la TV încă mai cresc

La serviciile de voce, numărul de cartele SIM de telefonie mobilă active în România rămâne constant, în timp ce telefonia fixă îşi menţine ritmul de scădere atât în ceea ce priveşte numărul de abonaţi, cât şi al numărului liniilor de acces.

De asemenea, numărul de abonaţi la servicii TV a ajuns la 7,8 milioane, marjă în care există o creştere de circa 3%, a abonaţilor prin cablu, care înseamnă şi 77% din total.

În acelaşi timp, numărul de abonaţi prin satelit, DTH sau IPTV a înregistrat o scădere de la an la an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: