Strategia României în comunicaţiile cuantice va fi elaborată de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), anunță UBB.
„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT). Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie.
Spre exemplu, reţelele de telecomunicaţii cuantice şi de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment care implică o componentă de digitalizare”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, spune că îşi propune ca România să devină un actor internaţional important în domeniu.
„UBB are cei mai buni specialişti în elaborarea de planuri strategice/strategii, în diverse domenii, care, împreună cu experţii de top din zona „quantum technologies” din UBB şi ţară (inclusiv din alte instituţii care nu sunt acum parte a consorţiului declarat câştigător, dar care au o expertiză avansată utilă proiectului), vor propune o Strategie prin care nu doar să implementăm performant în ţară noile tehnologii cuantice, dar care să transforme România într-un actor important în acest domeniu la nivel european şi internaţional”, a declarat, potrivit comunicatului, Daniel David.
Consorțiul pentru dezvoltarea infrastructurii europene de comunicare cuantică
Comisia Europeană a selectat în vara aceasta un consorțiu de companii și institute de cercetare din Europa care va studia si dezvolta viitoarea infrastructură europeană de comunicare cuantică (EuroQCI), inițiativă care include și România.
Romania a semnat, în 2020, aderarea la Infrastructura de Comunicații Cuantice (European Quantum Communication Infrastructure, EuroQCI).
Toate cele 27 de state membre ale UE s-au angajat să colaboreze alături de Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a construi EuroQCI – o infrastructură de comunicație cuantică sigură care se va întinde pe întreaga UE. EuroQCI va face parte din sistemul de conectivitate securizată bazat pe spațiu, planificat în prezent de Comisie.
Rețelele de comunicații sigure și performante sunt esențiale pentru întreprinderile, instituțiile de învățământ și guvernele europene, atât pentru a le permite să funcționeze fără probleme în fiecare zi, cât și pentru a partaja informații și a se adapta rapid în perioade de criză. Prin urmare, Comisia intenționează să lanseze un sistem de conectivitate securizat prin satelit, care va face disponibilă banda largă de mare viteză peste tot în Europa, pentru a oferi servicii de conectivitate fiabile, sigure și rentabile. Acesta va include EuroQCI, o infrastructură cuantică de comunicații care protejează comunicațiile și datele sensibile ale UE și protejează infrastructurile critice.
EuroQCI va integra criptografia cuantică și sistemele cuantice inovatoare și sigure în infrastructurile de comunicații convenționale, completându-le cu un strat suplimentar de securitate bazat pe fizica cuantică. De exemplu, prin furnizarea de servicii bazate pe distribuția cuantică a cheilor, o formă de criptare foarte sigură. Acest lucru va proteja transmiterea datelor între instituțiile guvernamentale europene, municipalități și ambasade, precum și site-uri cheie, cum ar fi spitale și rețele energetice.
EuroQCI va consta dintr-un segment terestru, în care rețelele de comunicații prin fibră leagă site-uri strategice la nivel național și transfrontalier și un segment spațial bazat pe sateliți și care leagă rețele naționale de comunicații cuantice în întreaga UE și în întreaga lume. Declarația EuroQCI a fost lansat în iunie 2019 și de atunci statele membre participante , împreună cu Comisia și ESA au întâlnit în mod regulat pentru a planifica punerea în aplicare a inițiativei. Scopul este ca acesta să fie pe deplin funcțional până în 2027.
În 2021 și 2022, programul Digital Europe și acțiunile Facilității Conectarea Europei vor sprijini dezvoltarea rețelelor de comunicații cuantice naționale și transfrontaliere, dezvoltarea dispozitivelor și sistemelor europene și a unei infrastructuri de testare și certificare pentru a se pregăti pentru utilizarea noilor tehnologii în EuroQCI. Între timp, Comisia, statele membre participante și ESA discută despre dezvoltarea și desfășurarea segmentului spațial al inițiativei.
EuroQCI va consta dintr-un segment terestru, în care rețelele de comunicații prin fibră leagă site-uri strategice la nivel național și transfrontalier și un segment spațial bazat pe sateliți și care leagă rețele naționale de comunicații cuantice în întreaga UE și în întreaga lume.
Declarația EuroQCI a fost lansată în iunie 2019 și de atunci statele membre participante , împreună cu Comisia și ESA au întâlnit în mod regulat pentru a planifica punerea în aplicare a inițiativei. Scopul este ca acesta să fie pe deplin funcțional până în 2027.