joi

18 aprilie, 2024

7 august, 2017

Chiar în perioada în care guvernul pregătește mecanismul Split TVA, Comisia Europeană a elaborat un studiu cu recomandări concrete prin care Statul Român poate reduce fenomenul evazionist în domeniul TVA și prin care poate crește gradul de colectare a acestui tip de impozit fără a-i impovăra pe antreprenorii.

Propunerile Comisiei Europene vizează simplificarea, creșterea conformării și reducerea fraudei de TVA, dar fără sancționarea firmelor corecte.

Evaziunea pe zona de TVA reprezintă între 3-4% din PIB. Astfel, România ar trebui să implementeze măsurile incluse in pachetul de acțiuni elaborat de Comisia Europeană, care includ :

  •  Eliminarea obstacolelor privind TVA în comerțul online în interiorul pieței unice;
  • Simplificarea mecanismului de TVA pentru IMM-uri, în special în ceea ce privește mecanismul de rambursare, având în vedere că acestea suportă costuri mari privind rambursarea de TVA raportat la puterea lor financiară.
  • Îmbunătățirea cooperării între statele membre și cu cele din afara Uniunii
  • O administrare fiscală mai eficientă
  •  Îmbunătățirea conformării voluntare
  •   Derogări temporare de la cadrul general de TVA, respectiv introducerea temporară a măsurilor de taxare inversă.

Practic, măsura care creează mecanismul TVA Split nu se regăsește pe în studiul Comisiei Europene.

Mecanismul Split TVA va fi aplicat obligatoriu în România de la 1 octombrie printr-un proiect de Ordonanță al Guvernului Tudose. Firmele vor fi obligate să-și deschidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci, din care să nu poată retrage bani, ci doar să primească de la clienți.

Contul defalcat de TVA va crea mari probleme mediului de afaceri, care a reacționat deja public cu privire la acest subiect important.

Spre exemplu, Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR)  a transmis Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate – trezorerie, instituții de credit și ANAF – și a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile și beneficiile aferente tuturor părților implicate. CDR susține fără echivoc lupta împotriva evaziunii fiscale, dar în masură proporțională și fără a genera povară administrativă suplimentară.

Split TVA: Polonia îl va implementa opțional, obligativitatea trebuie să fie agreată de Comisia Europeană


Masura TVA Split incalca prevederile Codului Fiscal in materie de predictibilitate fiscala, Codul fiscal permite modificarea fiscalitatii si a regulilor fiscale cu minim 6 luni inainte de implementarea modificarii.

De exemplu, Polonia va introduce mecanismul de split TVA din 1 ianuarie 2018, ca mecanism optional.

Aprobarea si implementarea masurii de split TVA cu caracter obligatoriu trebuie sa fie comunicata si agreata cu Comisia Europeana.

Proiectul de ordonanță prin care instituie sistemul ”Split TVA” în România a fost finalizat și se află deocamdată în dezbatere publică.

În mod concret, contul defalcat de TVA (split payment) obligă sute de mii de companii să facă două plăti pentru fiecare factură achitată prin bancă: prima plată în contul deja existent pentru valoarea fără TVA a bunurilor sau serviciilor cumpărate și cea de a două plată în contul defalcat de TVA. Măsura introdusă de guvern îi va incărca pe antreprenori cu mai multă birocrație și va genera blocaje în economie.

Patronatele, reprezentanții mediului de afaceri autohton ori organizațiile care îi reprezintă pe investitorii străini nu s-au exprimat încă public cu privire la mecanismul Split TVA. După deja discutatele și uitatele subiecte fiscale (impozitul pe gospodării, impozitul pe cifră de afaceri și taxa de solidaritate) care au pus pe jar întreaga comunitate de afaceri din țara noastră, români și străini deopotrivă, acum guvernul propune un nou subiect: contul defalcat de TVA, potrivit avocatului Gabriel Biriș.

El a explicat de ce contul acesta de TVA are potențial distructiv semnificativ mai mare pentru economie decât toate măsurile pomenite anterior.

Antreprenorul Marius Ghenea e de părere că activitățile ilegale vor continua, deoarece se vor găsi noi metode de a eluda plată TVA-ului, iar cheia evaziunii este în documente false, nu în conturi bancare.

“Exemplul dat din Marea Britanie este de fapt o inițiativă recentă care privește numai comerțul online internațional (cross-border), deoarece acolo într-adevăr urmărirea circuitelor de plată a TVA-ului este mai dificilă; legislația NU a intrat încă în vigoare și este în prezent în consultare publica”, spune Marius Ghenea.

Măsura guvernului va genera probleme de cash-flow pentru companiile corecte întrucât blocarea banilor din TVA într-un cont separat poate opri fluxurile de plată ale firmei, astfel încât clienții, furnizorii și mai ales salariații vor fi afectați în mod direct. Practic, doar controlul fiscal poate debloca o sumă “prinsa” în contul de TVA, ceea ce înseamnă întârzieri de luni de zile, perioadă în care antreprenorii nu vor dispune de banii care, teoretic, le aparțin.

Reglementări

Mecanismul privind plata defalcată a TVA presupune în principal:

  • deschiderea unui cont de TVA de către persoanele impozabile, inclusiv instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA;
  •  plata de către beneficiari – instituții publice, persoane impozabile, cu excepția persoanelor fizice neînregistrate și care nu au obligația de a se înregistra în scopuri de TVA, a TVA aferente operațiunilor taxabile în contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului ;
  • virarea/depunerea TVA aferente încasărilor în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de către furnizor/prestator în contul său de TVA în termen de 3 zile de la încasare;
  • utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achizițiilor sale furnizorilor/prestatorilor săi, precum și a taxei datorate bugetului de stat;
  • posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA în alt cont de către titular doar cu aprobarea ANAF;
  • interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de TVA.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: