27 septembrie, 2017

Comisia Europeană a solicitat miercuri, oficial, tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să aprobe integrarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Într-o comunicare transmisă Parlamentului și Consiliului, Comisia a punctat necesitatea de a finaliza fără întârziere procedurile de aderare a celor două state la spațiul de liberă circulație pentru a spori siguranța Uniunii Europene în fața terorismului și a provocărilor de migrație.

Comisia subliniază că siguranța Uniunii Europene, în ansamblul ei, depinde de siguranța fiecărui stat membru.

Solicitarea Comisiei


În document, Comisia Europeană precizează:

”Într-o perioadă în care statele membre se confruntă cu amenințări sporite, numai prin unitate și solidaritate UE și statele membre pot face zona Schengen mai puternică.

În urma evaluărilor pozitive din 2009 și 2010, care au demonstrat că atât România cât și Bulgaria îndeplinesc condițiile necesare aderării la spațiul Schengen, Comisia a insistat pentru ca aceste două state să devină membre cu drepturi depline a zonei Schengen.

Este cazul ca România și Bulgaria să devină membre depline a Schengen.


Comisia consideră că, în acest moment, Consiliul trebuie să adopte decizia de a începe procedurile de deschidere a granițelor dfintre aceste două state membre și vecinii lor din UE. Permițând României și Bulgariei să adere la Schengen vom reuși să creștem încrederea între toate statele membre. (…) Suplimentar, o decizie rapidă de aplicare a aquis-ului Schengen în România și Bulgaria permite acestor două state să își aducă întreaga contribuție la Sistemul Informatic Schengen.

Descărcați AICI documentul Comisiei Europene

În baza acestor considerente, Comisia invită Consiliul să ia decizia de a permite aplicarea întregului aquis Schengen în România și Bulgaria și desființarea controalelor la granițele interne terestre, maritime și aeriene.

Siegfried Mureșan: E timpul ca guvernele care se opun să renunțe la duplicitate și calcule politice

”Este clar că problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de România, nici de Bulgaria și că cele două state pot contribui la soluționarea acestor provocări, iar Comisia Europeană a înțeles acest lucru, așa cum o dovedește și prin comunicarea de astăzi. Este timpul ca și guvernele statelor membre care încă se opun aderării României la Schengen să renunțe la duplicitate și la calculele politice și să accepte că este mai important pentru securitatea Uniunii Europene ca țara noastră să fie înăuntru spațiului Schengen decât în afara lui.

România îndeplinește demult toate condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen pentru care a depus eforturi inclusiv financiare foarte mari în plină criză economică și nu există absolut niciun motiv obiectiv pentru care țara noastră nu este încă membru al spațiului de liberă circulație. Niciun stat membru al UE nu are voie să joace politic cu securitatea cetățenilor europeni!” declară europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Extinderea Schengen este blocată politic

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, este un vechi avocat al României și Bulgariei în chestiunea Schengen, repetând susținerea sa inclusiv în ultima sa vizită la București, în vară.

Tot în vară, și președintele Emmanuel Macron afirma că România ”are tot dreptul” să ceară aderarea la spațiul de liberă circulație, țara noastă urmând să fie primită ”într-un Schengen reformat”.

(Citiți și: Cum va arăta ”noul Schengen” de care vorbea Emmanuel Macron la București: Calendarul reformelor și șansele de aderare ale României)

Predecesorul lui Macron, Francois Holland, promitea la rândul său că România va intra în Schengen ”cu componenta aeriană”. În fapt, majoritatea membrilor Schengen au declarat public susținere pentru ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen.

Exceptiile sunt puține, dar notabile: Olanda, Austria și Germania. Decizia este una politică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: