sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2022

Comisia Europeană a suspendat vineri toată activitatea Rusiei în programele europene de cercetare, știință și inovare, ca răspuns la războiul din Ucraina.

Comisia a precizat că nu va mai încheia proiecte noi și nu va mai efectua plăți către entitățile ruse pentru programele existente în cadrul schemelor emblematice de finanțare ale UE pentru cercetare și inovare.

În prezent, există 86 de proiecte active în cadrul Orizont 2020, în care sunt implicate 78 de diferite organizații rusești. Douăzeci și nouă dintre aceste entități au primit deja 12,6 milioane euro din contribuțiile UE pentru cercetare.


Deși nu există proiecte rusești în derulare în cadrul nou creatului Orizont Europa, granturile pentru patru proiecte care implică parteneri ruși erau în curs de pregătire și vor fi acum suspendate.

„Cooperarea în cercetare a UE se bazează pe respectul pentru libertățile și drepturile care stau la baza excelenței și inovației. Agresiunea militară odioasă a Rusiei împotriva Ucrainei este un atac împotriva acelorași valori. Prin urmare, este timpul să punem capăt cooperării noastre de cercetare cu Rusia”, a declarat comisarul Margrethe Vestager.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Vestea va veni ca o lovitură pentru comunitatea de cercetare rusă, mai ales că mulți cercetători s-au declarat împotriva războiului din Ucraina.

O scrisoare deschisă, semnată de 6.900 de fizicieni și matematicieni ruși, solicită „încetarea imediată a ostilităților și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”. Scrisoarea avertizează că „poziția de lider a Rusiei în matematica mondială va fi pierdută iremediabil”.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: