4 martie, 2022

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a susținut vineri cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care condamnă invazia rusă și înființează o comisie care să investigheze presupusele crime de război și crime împotriva umanității, anunță BBC.

Rusia a rămas complet izolată, doar un alt stat membru – Eritreea, a votat împotriva rezoluției.

O comisie de anchetă este cel mai înalt nivel de investigație pe care Consiliul ONU pentru Drepturile Omului îl poate ordona – există una pentru Siria, acum va exista una pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.


Rezultatul votului – 32 pentru, 2 împotrivă și 13 abțineri – este o umilință pentru Moscova.

De obicei, se poate baza pe China, Cuba sau Venezuela pentru a susține Rusia, dar aceste state s-au abținut de la vot de data aceasta. Rezoluția a fost prezentată de Ucraina cu sprijinul Regatului Unit și al SUA.

Acțiunile Rusiei în Ucraina nu mai găsesc justificare diplomatică. Semnalul a fost dat în urmă cu 2 zile, când Națiunile Unite au votat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție în care se cere retragerea imediată a forțelor militare rusești din Ucraina.

141 din cele 193 de state membre în Adunarea Generală ONU au votat pentru rezoluție, 35 s-au abținut (între care India, Pakistan, Africa de Sud și China) și cinci au votat împotrivă. Voturile împotrivă: Belarus, Coreea de Nord, Eritreea, Rusia și Siria.


Cu o zi înainte, marți, dimplomații din UE, SUA, Canada, Japonia și Marea Britanie au părăsit sala, în timpul unei reuniuni ONU pe tema drepturilor omului, când ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a început discursul.

După ce au ieșit din sală, toți diplomații s-au adunat lângă ambasadorul Ucrainei la ONU, Evghenia Yevheniia Filipenko, și s-au fotogafiat cu un steag al Ucrainei, pentru a protesta astfel față de invazia rusă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: