sâmbătă

13 aprilie, 2024

4 martie, 2022

Aproape 7.000 de oameni de ştiinţă, matematicieni şi universitari ruşi au semnat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui rus, Vladimir Putin, în care protestează în care menționează că niciun interes geostrategic nu poate justifica moartea și vărsarea de sânge.

„Noi, oameni de ştiinţă şi jurnalişti în domeniul ştiinţific care lucrăm în Rusia, protestăm ferm împotriva invaziei militare în Ucraina lansată de armata rusă” cu o săptămână în urmă, afirmă ei într-o scrisoare publicată pe site-ul trv-science.ru și citată de Agerpres.

Cei peste 6.900 de semnatari ai mesajului riscă pedepse cu amenzi sau închisoarea, conform legislaţiei adoptate în urmă cu câţiva ani în urmă care permite autorităţilor ruse să urmărească în justiţie orice cetăţean care critică guvernul.


Săptămâna aceasta, parlamentul rus a început să dezbată un proiect de lege privind înăsprirea pedepselor împotriva criticilor la adresa războiului din Ucraina.

„Valorile umaniste constituie fundamentul pe care se construieşte ştiinţa. Eforturile depuse ani în şir pentru a consolida reputaţia Rusiei ca un centru de prim-plan al matematicii au fost în întregime anulate de agresiunea militară fără precedent din partea ţării noastre”, denunţă oamenii de ştiinţă.

Congresul internaţional al matematicienilor, „cea mai prestigioasă conferinţă de matematică din lume”, care urma să aibă loc în Rusia în iulie, a fost anulat, subliniază ei, denunţând un „stat paria”.

Potrivit lor, obiectivul de a deveni o mare naţiune ştiinţifică „nu poate fi atins atunci când vieţile celor mai apropiaţi colegi – oamenii de ştiinţă din Ucraina – se află în pericol din cauza armatei ruse”.


„Suntem convinşi că niciun interes geopolitic nu poate justifica moartea şi vărsarea de sânge. Războiul nu va duce decât la pierderea totală a ţării noastre, pentru care lucrăm”, adaugă autorii scrisorii.

Cel puțin 227 de civili au fost uciși și 527 au fost răniți în prima săptămână a războiului din Ucraina, conform ONU, care precizează că cifrele sunt mult sub realitatea din teren, din cauza metodologiei folosite – doar cazurile confirmate sunt contabilizate.

Serviciul de Urgență ucrainean anunța miercuri peste 2.000 de civili uciși.

De cealaltă parte, Rusia a prezentat miercuri, pentru prima dată de la începerea invaziei, numărul victimelor din rândul trupelor sale. În timp ce Moscova susține că au murit în Ucraina 498 de soldați ruși, Kievul spune că aproximativ 9.000 de militari din tabăra adversă au fost uciși în timpul confruntărilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: