La obiect

Modificări la schemele de ajutor de stat pentru companii: guvernul relaxează condițiile pentru a lărgi baza de aplicabilitate

Ministerul Finanțelor Publice modifică schemele de ajutor de stat 807/2014 și 332/2014, în urma consultării cu mediul privat, reiese dintr-un proiect de hotărâre publicat miercuri.… Mai mult

11.09.2019

Chestiunea

Cum faci să crești salariile în an electoral: ghidul polonez

Polonia e în plină campanie electorală, iar guvernul polonez se pregătește pentru o schimbare de paradigmă, premierul Meteusz Morawiecki anunțând ”sfârșitul erei forței de muncă… Mai mult

11.09.2019

La obiect

Optimizare fiscală mondială: Luxemburg și Olanda se află pe traseele a 7 trilioane de dolari de false investiții străine directe – studiu FMI

Falsele investiții străine directe (ISD) din lume se ridică la circa 15 trilioane de dolari, iar dintre acestea aproape jumătate doar trec, de fapt, prin… Mai mult

11.09.2019

Evenimentul

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi.… Mai mult

10.09.2019

Cronicile

Comisia Europenă: Deficitul bugetar al României e 3,3% din PIB pe metodologia ESA. Cea care contează la procedura de deficit excesiv

de Alexandra Pele , 27.2.2019

România a avut în 2018 un deficit bugetar de 3,3% din PIB pe metodologia europeană (ESA) – reiese din raportul de țară publicat miercuri de Comisia Europeană.

Metodologia europeană de calcul a deficitului nu ia în calcul o serie de venituri excepționale, așa-numitele venituri one-off, adică venituri conjuncturale, pe care executivul nu se poate baza în fiecare an.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a calculat un deficit bugetar de 2,88% din PIB, pe metodologia cash, după o serie de artificii și de trecere a unor cheltuieli din 2018 în 2019. 

Atunci când vine vorba însă despre lansarea procedurii de deficit excesiv împotriva unui stat membru UE, CE ține cont de nivelul deficitului ESA.

Din calculele Comisiei mai reiese că, în absența unor măsuri de corectare a finanțelor publice, deficitul bugetar va ajunge la 4,7% din PIB anul viitor.

Bugetul pe 2018 a fost cosmetizat cu ajutorul mai multor artificii care au permis Guvernului închiderea sa cu un deficit cash sub pragul de 3% cerut de UE.

Spre exemplu, în ultima lună a anului, în execuție au apărut patru miliarde de lei venituri încasate la capitolul ”alte sume primite de la UE pentru programele operaționale finanțate în cadrul obiectivului convergenței (față de doar 7,7 milioane de lei cu o lună înainte).

Aceste sume sunt aferente unor proiecte finanțate din fonduri publice, dar pentru care s-a cerut ulterior decontarea din fonduri europene, Guvernul solicitând acești bani de la Bruxelles pe ultima sută de metri, respectiv în decembrie.

De precizat este faptul că, pentru calcului deficitului din 2018, CE nu a luat în considerare veniturile aferente proiectelor încheiate în anii anteriori, chiar dacă banii au fost transferați anul trecut. Din calculele Consiliului Fiscal, doar 1,4 mld. lei s-ar reflecta ca venituri la nivelul anului 2018 în execuția bugetară ESA.

Totodată, rundele suplimentare de dividende solicitate companiilor de stat nu au fost luate în considerare în calculul deficitului ESA.

(Citiți și: ”Câteva grafice: Haosul desăvârșit din Bugetele României. O analiză pe 4 ani a diferenței dintre Lege și Execuție”)

Pe partea de cheltuieli, o diferență în calculul deficitului apare la capitolul impozit pe salarii și venit. Metodologia ESA se calculează ianuarie la ianuarie, așa încât include și impactul negativ al reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, intrat în vigoare la începutul lui 2018, dar care s-a reflectat în execuția bugetară abia din februarie (în ianuarie de virează salariile pentru decembrie).

(Citiți și: ”Alarmă pe toată linia în comerțul exterior: gradul de acoperire a importurilor cu exporturi coboară sub nivelul din criza economică”)

În execuția din ianuarie 2019, Finanțele arată că au încasat circa două miliarde de lei la acest capitol bugetar, cu 1,2 miliarde de lei, respectiv 37,6% mai puțin decât în ianuarie 2018, așa încât în calculul deficitului ESA a intrat un an întreg de venituri reduse la acest capitol.

Un alt artificiu care a ajutat la încadrarea în țintă a deficitului cash, dar care a produs efecte în cazul deficitului ESA este amânarea plății unor pensii din decembrie pentru ianuarie.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Marea manipulare a realității fiscal-bugetare: consecințele concrete pentru companii”)

În ultima lună a anului trecut, datele Finanțelor arată că banii cheltuiți pentru asistență socială au fost de doar 7,3 miliarde de lei, cu 14,1% mai mici decât cele din decembrie 2017, o sumă improbabilă. În prima lună din 2019, suma a sărit la 10,3 miliarde de lei, cu 27,9% mai mult decât în ianuarie 2018.

Deviație de la MTO

În ceea ce privește deficitul structural, Comisia Europeană a calculat că acesta a fost de 3,3% din PIB anul trecut, iar în 2019 este estimat să ajungă la 3,4% din PIB, la fel ca deficitul bugetar.

Dacă România nu ia niciun fel de măsuri de corecție, deficitul structural va ajunge la 4,6% din PIB anul viitor, departe de ținta asumată de 1%.

La sfârșitul anului trecut, Comisia a recomandat României o ajustare anuală de cel puțin 1% din PIB în 2019.

(Citiți și: ”Banchetul de Centenar, la nota de plată: cine, cu ce și din banii cui a hrănit această țară foarte bogată”)

”În lumina evoluţiilor ulterioare şi a faptului că România nu a adoptat măsuri eficace pentru a corecta abaterea semnifi­cativă, Comisia propune acum o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puţin 1% din PIB în 2019. Deficitul structural a crescut în România de la -0,5% în 2015 la -2,9% în 2016 şi se preconizează că va ajunge la -3,3% în 2018, -3,4% în 2019 şi -4,7% în 2020, acest nivel al deficitului fiind cel mai ridicat din UE”, se arată în documentul citat.

Reducerea soldului structural se poate realiza doar printr-o reducere treptată a deficitului bugetar la niveluri inferioare pragului maxim de 3% din PIB, respectiv o ajustare într-o direcție inversă față de cea în care se îndreaptă la ora actuală Guvernul, de creștere constantă a deficitului public.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.2.2019

Un raspuns

 1. Dan T
  28.2.2019, 8:21 am

  Bine si care sunt consecintele ?
  Cum s-a vazut in domeniul justitiei, guvernantii nu tin cont de recomandari.
  Pana sa ia masuri concrete UE, tara se duce de rapa, economic si ca drepturi cetatenesti.
  Adevarata fata a celor ce conduc astazi Romania: ca borfasii marunti, Grapini a incercat sa masluiasca un vot in favoarea lui Kovesi !

Lăsați un comentariu


Europa

17 angajați Airbus, suspectați de „trădare a secretelor corporaţiei”

Iulian Soare

Mai mulți angajați ai companiei Airbus sunt suspectați în Germania într-un dosar ce  investighează accesul neautorizat la documente, printre care și contracte, ale armatei germane,… Mai mult

Stiri

Premierul anunță amendarea proiectului lui Eugen Teodorovici pentru taxarea pensiilor speciale

Vladimir Ionescu

Impozitarea pensiilor militare, prevăzută în proiectul ministrului Eugen Teodorovici adoptat marți, la Senat, va fi eliminată la Camera Deputaților, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă.… Mai mult

Stiri

România și Planul Juncker : 720 mil. euro atrase, din care 35% de Transgaz pentru BRUA

Adrian N Ionescu

  Operatorul magistralelor naționale de gaze natural, Transgaz (TGN) a obținut 34,7% din totalul finanțărilor de 720 de milioane de euro aprobate pentru România în… Mai mult

Europa

740 mil de euro din 27 mil. de articole: bunurile contrafăcute confiscate în UE în 2018

Iulian Soare

Aproape 27 de milioane de articole care încălcau drepturile de proprietate intelectuală (DPI), însumând o valoare de piață de aproximativ 740 de milioane de euro,… Mai mult

Stiri

Termenul pentru depunerea cererilor de aministie fiscală – prelungit până la 31 octombrie

Vladimir Ionescu

Termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare în vederea beneficierii de amnistie fiscală a fost majorat cu o lună, până… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului atacă la CCR o modificare adusă legii exproprierii pentru utilitate publică

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la la un articol din legea adoptată în iulie pentru modificarea… Mai mult

Stiri

Viorica Dăncilă și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă și-a depus, joi, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale, social-democrații anunțând că au depus în susținerea candidatului PSD dosare conținând… Mai mult