Petrolul și produsele derivate din petrol reprezintă în medie 30% din comerțul global cu bunuri, valoarea comerțului cu „aurul negru” fiind de 1,5 trilioane dolari anual.
Dacă se includ și livrările de gaze naturale, electricitate și cărbune, întreg sectorul energetic junge să reprezinte 40% din valoartea exporturilor anuale globale de mărfuri (2 trilioane USD).
Exporturile de mărufri agricole (1,9 trilioane de dolari) sunt pe locul al doilea, cu o pondere de 36% din total, depășind ca valoare exporturile de minerale (1,4 trilioane de dolari) sau 24% din total, conform Visual Capitalist care citează datele publicate de Organizatia pentru Comerț și Dezvoltare a Națiunilor Unitate – UNCTAD.
În agricultură, producția vegetală și silvicultură au cota leului în valoare de 1,2 trilioane de dolari. Această categorie include totul, de la grâu la exporturile de lemn.
În același timp, sectorul mineralelor este împărțit mai egal între exporturile de metale comune (cum ar fi cuprul, fierul și aluminiul) și metalele și pietrele prețioase (aur, argint, diamante).
Nu este luat în calcul și concentrarea din comerțul internațional cu mărfuri pe țări. De exemplu, 25% din tot cuprul produs în lume în 2023 a provenit din Chile.
Reversul înseamnă că unii dintre acești exportatori majori de resurse au o dependență semnificativă de mărfuri. Și în mod similar, multe dintre ele sunt țări cu venituri mici sau medii. Când prețurile internaționale ale mărfurilor exportate scad, probabilitatea crizelor financiare și a reducerii cheltuielilor publice crește, accentuând și mai mult provocările economice în aceste regiuni.
***