Codul Muncii bonusuri salariale. Salariații care au performanțe deosebite la locul de muncă pot primi anumite bonificații din partea angajatorului.
Salariul – definiția din Codul Muncii și Codul Fiscal
După cum se arată în Titlul IV din Codul Muncii, la articolul 159, salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă. Astfel, pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
Conform articolul 160 din Codul Muncii, salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.
La articolul 76, Codul Fiscal definește drept venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă.
Codul Muncii bonusuri salariale – exemple
Bonusurile reprezintă o retribuție suplimentară acordată de angajatori salariaților care s-au distins în muncă. Astfel de bonusuri salariale sunt oferite adesea de companii pentru a-și motiva angajații, a-i fideliza și a crește productivitatea și eficiența muncii.
Bonusurile salariale pot lua diferite forme. De pildă, pot fi bonusuri de performanță oferite angajaților care au încheiat cu succes un proiect sau care au adus un client important pentru companie. Sau pot fi bonusuri din vânzări, fiind așadar egale cu un procent din vânzările realizate de un anumit angajat (de exemplu, 1% din vânzări).
O altă formă pe care o pot lua bonusurile salariale este oferirea celui de-al 13-lea salariu, cel mai adesea la final de an.
Codul Muncii bonusuri salariale – ce prevede legea
Una dintre cele mai întâlnite nelămuriri care apar în legătură cu bonusurile salariale este dacă acestea trebuie menționate sau nu în contractul de muncă. Pentru a înțelege cum este legiferată această chestiune în România vom analiza Codul Muncii.
Codul Muncii menționează, la articolul 17, că salariatul sau persoana selectată în vederea angajării trebuie să fie informată de angajator cu privire la o serie de elemente, inclusiv cu privire la salariul de bază și la alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidenţiate separat, precum și cu privire la periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul şi la metoda de plată.
De asemenea, angajatul trebuie să fie informat și cu privire la acordarea, din iniţiativa angajatorului, a oricăror alte drepturi, atunci când acestea constituie avantaje în bani acordate sau plătite de angajator salariatului ca urmare a activităţii profesionale a acestuia.
Codul Muncii bonusuri salariale – contractul de muncă
Dincolo de această informare obligatorie a salariatului, Codul Muncii stipulează (la articolul 17, alineatul 4) că toate aceste elemente din informare trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
Așadar, salariații trebuie să fie informați cu privire la adaosurile, bonusurile, avantajele în bani și alte componente ale salariilor acordate de angajator. Acestea trebuie evidențiate separat și trecute în contractul de muncă.
Orice modificare a unuia dintre aceste elemente în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevazută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prin urmare, avantajele în bani pe care angajatorii vor să le acorde salariaților trebuie să fie menționate în scris, în contractul de muncă.
Foto: sigre / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre Codul Muncii bonusuri salariale vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Codul Muncii beneficii extrasalariale. Listă detaliată a avantajelor
Formarea profesională Codul Muncii. Cheltuieli, obligații, drepturi
Concediu fără plată Codul Muncii. Ghid cu drepturile angajatului
Munca suplimentară Codul Muncii. Ghid în 8 pași pentru angajați
Munca la domiciliu vs telemunca. Diferențe și asemănări