sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 septembrie, 2021

Dincolo de toate proiectele reușite, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, regretă faptul că proiectul privind scăderea impozitării muncii a fost împiedicat pentru a se finanța interesele baronilor locali.

„Proiectul eliminării poverii fiscale pe echivalentul salariului minim, adică reducerea impozitării muncii (foarte drastică în țara noastră), a fost inclus în programul de guvernare, dar apoi mi s-a tot spus că nu sunt bani. Iată că sunt bani pentru baronii locali”, a declarat Claudiu Năsui, după depunerea demisiei.


„Este o ironie faptul că, la viitoarea rectificare bugetară, fondul la dispoziția primului ministru va crește chiar cu suma echivalentă prin eliminarea impozitului pe salariu minim, 1,9 miliarde de lei”, a mai spus Claudiu Năsui.

Fostul ministru al Economiei, Antrepenoriatului și Turismului a mai spus în recapitularea rezultatelor  pe parcursul mandatului său că:

  • „Cea mai mare provocare a fost la schemele de ajutor de stat, unde am găsit promisiuni fără acoperire și am găsit soluții.
    • La StartUp Nation, am plătit anul a cesta 600 de milioane de lei pentru promisiuni din 2018.
    • Am găsit soluții la schemele lansate anul trecut și cu bugete majorate din pix, fără nici o acoperire, și lăsate nouă să le găsim soluții. Am avut o gaură de 500 de milioane de euro de acoperit pe Măsura 2 și grație colegului Cristian Ghinea am găsit 400 de milioane.
    • Noi am primit finanțare pentru 4.000, noi am reușit să finanțăm până la 17.000. Mai rămân de finanțat firme.
    • De Măsura 3, de asemeni, se va ocupa Ministerul Fondurilor Europene și am început ieri procedura pentru relansarea Măsurii 1.
    • Schema pentru HORECA este o alta pe care am găsit-o într-o situație disfuncțională. Am reparat-o și, în premieră, nu am mai dat banii după criterii selective, care să-i favorizeze pe unii, ci să ia toată lumea proporțional în funcție de câți bani sunt, primul venit – primul servit. În momentul de față dosarele sunt analizate.
  • Primul nostru proiect a fost să facem publice toate contractele cu statul, și cele din anii trecuți și cele în vigoase și cele care s-au făcut de când sunt eu ministru.
  • Proiectul acesta a început în premieră în acest minister și mă bucur că a fost preluat de alte ministere.
  • Nu am aștptat PNRR-ul ca să începem mult trâmbițata reformă a companiilor de stat. Cu PNRR-ul e mai ușor, dar am putut începe. Am anunțat transparent, ca să se vadă ce gen de oameni, activ de partid, erau numiți înainte și ce oameni numim noi, oameni care și-au demonstrat capacitate în piața liberă, în mediul privat.
  • La Salrom, o companie importantă, am început și procedurile de listare la Bursă, un lucru esențial dacă vrei să atragi investiții. Am oferit astfel perspectiva viitorului nu doar companiei, ci întregii economii a României, prin a pune bazele industriei bateriilor.
  • Am demufat pe cei care erau abonați la banii publici și evident că au reacționat. Mă refer la infama schemă de mers la târguri internaționale.

(Citiți și: „VIDEO Claudiu Năsui: Deschidem sistemul de promovare pentru internaționalizare pentru toate companiile”)

  • Am pus pe circuit o ordonanță pentru a elimina sinecura administratorilor speciali pentru privatizare, de care România este plină, unii făcuți din 2002, de guvernul  PSD (Năstase). Companiile care trebuia pregătite pentru privatizare sunt acum sunt ruinate.
  • O ordonanță care a trecut: am desființat cele 40 de posturi de atașaților pentru turism, cu statut de diplomat și salarii de mii de euro pe lună,  pentru care se făceau presiuni pentru anumite numiri. Am desființat toate cele 40 de posturi.
  • Am stopat furtul prin contracte la combinatul de la Krivoi Rog.
  • Privind debirocatizarea, cu faimoasa declarație de de beneficiari reali îm suferit o înfrângere în Parlament, dupăce anul trecut am reușit s-o eliminăm. Și nu am mai reușit decât s-o simplificăm.
  • Un proiect care l-am lansat pe circuitul avizărilor este cel al unor simplificări în materie de comerț. În România era foarte greu să faci lichidări de stocuri, să faci soldări, să reduci prețurile. Erau legi uitate din anii ‘ 90 ci o birocrație întreagă, pentru că nimănui nu i-a păsat de ele.
  • Ieti am lansat un memorandum cu 26 de măsuri de debirocratizare. Sper să fie adoptat și va fi o foaie de parcurs pentru ce trebuie făcut.
  • Modenizarea statului român este legată de cei 1.250.000 de bugetari, un număr foarte mare,. Am propus cea mai amplă reorganizare propusă de vreun minister, să tăiem 40% din posturile de conducere, 30% din posturile din minister. Termenul la care era prvăzută adoptarea este 17 septembrie.

Cred că las un minister mai curat, mai eficient și cu o perspectivă mai bună și cu mai puține găuri negre decât l-am găsit”, a conchis Claudiu Năsui.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: