vineri

20 mai, 2022

Claudiu Năsui face plângere la DNA privind posibile fraude în programul de granturi Măsura 3, în care o parte din beneficiari ar fi beneficiat de informații din interior

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 februarie, 2021

Ministrul Economiei a depus o plângere penală la DNA privind suspiciunile de fraudă legate de programul de granturi nerambursabile, aferente Măsurii 3 a schemei de sprijin lansate anul trecut, pentru sprijinirea investițiilor firmelor, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Programul are un buget de 550 de milioane de euro și este administrat chiar de Ministerul Economiei.

„Am arătat foarte transparent toate problemele şi am depus inclusiv o plângere penală in rem la DNA legată de suspiciuni de corupţie în acest caz, de comun acord cu domnul premier, Florin Cîţu”, a declarat Claudiu Năsui.


Claudiu Năsui a emis primele suspiciuni în 5 februarie, când a sesizat că mai mult de jumătate din proiectele finanțate sunt pentru achiziția de imobile.
Tot atunci, premierul Florin Cîțu și-a trimis corpul de control la Ministerul Economiei, pentru a verifica desfășurarea programului.

(Citiți și: „Ministrul Economiei: Jumătate din IMM-urile care au primit finanțare la Măsura 3 de ajutor de stat investesc în imobile”)

Unii antreprenori solicitanți ar fi „avut informații din interior în privința procentului de cofinanțare, pe baza căruia se făcea departajarea între proiecte”, potrivit surselor Libertatea, de unde a plecat prima dată informația privind plângerea penală depusă la DNA.

Ancheta de la Ministerul Economiei urmează să lămurească și cum și-au folosit conturile de administrator cei care le-au avut, inclusiv ministrul Claudiu Năsui, care anunțase în 11 februarie că unele persoane ar fi divulgat informații-cheie din procesul de acordare a împrumuturilor nerambursabile.

Contextul politic

Măsura 3 (granturi neranbursabile de la stat pentru investiții realizate de firme) a fost lansată de guvernul condus de Ludovic Orban în urma aprobării schemei de ajutor de stat instituită prin OUG 130 din iulie 2020. Programul este finanțat din fondurile europene. Până acum s-au înscris 27.736 firme.


După ce s-a aflat că actualul ministru are cont de administrator, în urma criticilor acestuia privind derularea programului,  liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că intenţia de a depune o moţiune împotriva lui Claudiu Nasui.

„Nu este nici o problemă că am avut cont pe platforma de granturi acordate IMM-urilor (Măsura 3). Zilele în care am accesat-o au fost 29 de decembrie şi 31 decembrie, înainte să fi fost vreo informaţie relevantă pe ea. Aşadar, nici vorba de intervenit într-o procedură de selecţie. Pentru că vreau să fiu 100% transparent şi pentru că asta vreau să se întâmple şi cu administraţia din România, am cerut la STS log-ul accesului pe platformă aferent contului meu. În cazul în care PSD depune moţiunea, voi prezenta în Parlament log-urile puse la dispoziţie de STS”, a declarat Claudiu Năsui.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul Economiei spune că și-a folosit contul de administrator de câteva ori în două zile, ca să vadă fiecare pas din procedura de înscriere a IMM-urilor şi pentru  a crește ritmul de evaluare.

„Am vrut să văd fiecare pas din procedura de înscriere a IMM-urilor şi să o optimizez, motiv pentru care am folosit platforma de câteva ori în două zile. Am urmărit să măresc ritmul de evaluare. Ca dovadă, ritmul de procesare a crescut ulterior eficientizării platformei de la 90 de dosare pe zi la peste 800 pe zi. În altă ordine de idei, în momentul în care am aflat că există suspiciuni legate de unele înscrieri în platformă, am anunţat imediat. Când vezi că există o problemă, trebuie s-o anunţi. Am cerut oprirea accesului la platformă şi am emis un comunicat legat de această acţiune în aceeaşi zi. (…) Am arătat foarte transparent toate problemele şi am depus inclusiv o plângere penală in rem la DNA legată de suspiciuni de corupţie în acest caz, de comun acord cu domnul premier, Florin Cîţu„, a conchis Claudiu Năsui.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: