duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iulie, 2022

Clasificarea gazelor drept combustibili sustenabili climatic a fost aprobată tacit de Consiliul UE, ca și introducerea energiei nucleare în „taxonomia verde” a UE. Eurodeputaţii vor încerca miercuri să blocheze decizia în cadrul votului din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit AFP și Agerpres.

Clasificarea ca sustenabile climatic ar facilita finanţarea investiţiilor în centrale nucleare sau pe gaze naturale pentru producţia de electricitate.

Recunoaşterea contribuţiei lor ca soluții tranzitorii în combaterea schimbării climatice a provocat furia organizaţiilor ecologiste, care au clasat-o drept operaţiune de „greenwashing”. Iniţiativa este de asemenea contestată în lumea financiară, potrivit AFP.


Eticheta „verde” este deocamdată rezervată energiilor regenerabile.

Controversă între diverse tabere

Textul controversat, prezentat în ianuarie de Comisia Europeană, ar trebui să ajute la mobilizarea de fonduri private către activităţi care reduc emisiile de gaze cu efect de seră. El se înscrie în obiectivul de a atinge ţinta de neutralitate a emisiilor de carbon de către UE în 2050.

Potrivit mai multor surse, numai opt state membre, între care Germania, Austria şi Luxemburg, şi-au exprimat opoziţia faţă de text în timpul consultărilor derulate de preşedinţia franceză a Consiliului UE.

Acest număr a fost foarte departe de „super-majoritatea” de 20 de ţări necesară pentru a bloca proiectul aşa-numitei „taxonomii” a UE, iar în consecinţă nu a fost organizat un vot formal, luându-se act de lipsa de obiecţii a Consiliului UE.


Țările dependente de gaze precum Germania susțin soarta acestui combustibil, iar cele dependente de energia nucleară o susțin pe aceasta. Franța nu susține gazele, iar Gemania a decis închiderea centralelor nucleare.

Proiectul de lege mai are însă de trecut obstacolul Parlamentului European.

Comisiile PE pentru afaceri economice (ECON) şi respectiv Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) au votat pe 14 iunie împotriva proiectului Comisiei. Acesta va face prin urmare miercuri obiectul unui vot în sesiunea plenară al cărei rezultat se anunţă incert.

Războiul din Ucraina a sporit șansele „verzi” ale gazelor naturale

Războiul din Ucraina, care a pus în lumină pericolul dependenţei de gazul rusesc, a întărit ostilitatea anumitor aleşi europeni.

O majoritate absolută de 353 de voturi este necesară pentru a bloca textul Comisiei. Eurodeputaţii din stânga radicală, social-democraţii şi Verzii vor vota împotrivă cu o largă majoritate. Liberalii şi dreapta, deşi divizaţi, ar trebui totuşi să întrunească majoritatea necesară pentru adoptarea textului, consideră France Presse.

Un eşec ar risca să distrugă definitiv iniţiativa, potrivit mai multor cunoscători ai dosarului. Ar ţine atunci de executivul UE să ia decizia de a prezenta sau nu un nou text modificat.

Pentru a-şi atinge obiectivele privind clima, Bruxelles-ul consideră indispensabilă o contribuţie a energiei nucleare, care nu este emiţătoare de CO2, şi a centralelor pe gaz, mai puţin poluante de cât cele pe petrol sau pe cărbune.

Executivul european estimează că energiile regenerabile, care rămân o prioritate, nu vor putea ele singure să răspundă cererii crescânde de electricitate din cauza producţiei lor intermitente. De unde nevoia, cel puţin cu titlu de tranziţie, de a favoriza de asemenea investiţiile în mijloace stabile.

Franţa, care vrea să-şi relanseze producţia nucleară, şi ţări din Europa centrală precum Polonia, care trebuie să-şi înlocuiască centralele pe cărbune foarte poluante, au susţinut iniţiativa Comisiei Europene, notează AFP, citată de Agerpres.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Exagerarile duc la impas economic.
    Tranzitia doar spre o economie „mai verde” – verde este imposibila, in procesul de obtinere a energiei nu este posibila eliminarea aricarei poluari.
    Energia nucleara si folosirea rationala a gazelor naturale ca si incurajarea obrinerii de hidrogen rentabil sunt masuri tranzitorii spre o economie „mai verde”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Exagerarile duc la impas economic.
    Tranzitia doar spre o economie „mai verde” – verde este imposibila, in procesul de obtinere a energiei nu este posibila eliminarea aricarei poluari.
    Energia nucleara si folosirea rationala a gazelor naturale ca si incurajarea obrinerii de hidrogen rentabil sunt masuri tranzitorii spre o economie „mai verde”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: