Marți începe în Parlamentul European procedura de vot a unei rezoluții împotriva propunerii Comisiei Europene de a se acorda statutul de sustenabilitate ecologică investițiilor în gaze naturale și energie nucleară. Două comisii vor încerca să oprească demersul Comisiei. Rezultatul votului ar putea semnala dacă întregul Parlament European va aproba sau respinge planurile Bruxelles-ului, potrivit Reuters.
Executivul European a decis să includă investițiile în obiective energetice gaze şi centrale nucleare în clasificarea (taxonomia) investițiilor sustenabile (prietenoase cu mediul), în urma presiunilor venite din partea țărilor mari consumatoare de gaze. Taxonomia UE deschide posibilitatea investițiilor energetice, inclusiv private, căci indică direcția strategică.
Acum disputa dintre pozițiile diferite se mută în Parlament. Comisiile de mediu şi economie din Parlamentul European vor vota marți o rezoluție de respingere a regulilor propuse de Comisia Europeană.
În textul rezoluţiei se menţionează că energia nucleară şi gazele naturale nu pot fi considerate investiţii sustenabile pe baza legilor UE actuale. Etichetarea lor drept investiţii „verzi” ar crea confuzie în rândul investitorilor.
Scorul va fi strâns
„Stimulentele artificiale pentru investițiile energetice în gaze și obiective nucleare, pe seama (resurselor dedicate) regenerabilelor și a altor sectoare sustenabile – este ultimul lucru pe care ni-l dorim” spune un europdeputat din partidul Verzilor.
Oficialii se aşteaptă la un vot strâns în cadrul comisiilor, căci poziţia unor europarlamentari nu este clară. Cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), nu are o poziţie unică şi a dat mână liberă parlamentarilor săi să voteze cum doresc.
Rezultatul votului de marţi din comisii va pregăti terenul pentru votul întregului Parlament European care se va pronunţa asupra acestei rezoluţii la începutul lunii iulie.
Este nevoie de sprijinul a cel puţin jumătate din cei 705 de eurodeputaţi pentru a bloca propunerea Comisiei.
Rostul taxonomiei
Taxonomia UE privind finanțarea sustenabilă vizează încurajarea capitalului privat să investească în activitățile menite să susțină atingerea țintelor de mediu, dar includerea gazelor și a energiei nucleare în categoria sustenabilă a consumat deja mai multe polemici.
Germania se opune energiei nucleare, după ce a decis, acum mai mulți ani, să își închidă centralele nucleare. Este de acord cu gazele, pentru că este foarte dependentă și energetic și industrial de acestea.
În schimb, Franța susține că producția energiei nucleare nu produce emisii de gaze de seră și este crucială pentru atingerea țintelor de mediu.
Țările din Estul Europei mizează pe investițiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependența de cărbune și, în cazul României, și pe energia nucleară, având în vedere proiectul de construcție a două noi reactoare la Cernavodă și cel de modernizare a reactorului 1.
***