duminică

28 aprilie, 2024

17 decembrie, 2021

China face presiuni asupra marelui producător german de componente auto Continental să nu mai utilizeze produsele fabricate din Lituania, potrivit unor surse Reuters.

Presiunile asupra Continental, o companie de referință a celei mai importante economii din UE, sunt considerate un exemplul despre modul în care China ar folosi pârghii economice pentru a-și susține politica externă, într-o lume a lanțurilor de aprovizionare globale.

Lituania a permis, luna trecută, deschiderea în capitala sa a unui un birou de reprezentare a statului Taiwan, pe care China îl consideră parte a teritoriului său.


Ca urmare, guvernul chinez a redus luna trecută legăturile diplomatice cu Lituania, după deschiderea unui birou de reprezentare a Taiwanului la Vilnius.

Mai mult, coaliția de guvernământ din Lituania și-a arătat susținerea pentru „cei care luptă pentru libertate” în insula taiwaneză.

O amenințare care se poate extinde

Ministerul chinez de externe a negat că Beijingul ar fi exercitat presiuni asupra companiilor multinaționale pentru a nu utiliza piese produse în Lituania. Totuși, a adăugat că firmele chineze nu ar mai avea încredere în Lituania.

„Practica „o singură China, un singur Taiwan” este o un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei și încalcă grav interesele fundamentale ale Chinei”, a subliniat un purtător de cuvânt, citat de Reuters.


„Lituania trebuie să afle singură de ce companiile lituaniene se confruntă cu dificultăți în comerțul și cooperarea economică în China”, a spus sursa citată.

Ca și Lituania, și alte țări care au schimburi comerciale directe cu China modeste, își bazează economia pe exporturi  și găzduiesc sute de companii care fabrică produse pentru multinaționalele care vând în China.

Grupul Continental are unități de fabricație în Lituania, unde produce piese electronice, cum ar fi controlere pentru ușile și scaunele vehiculelor, și exportă către clienți din întreaga lume, inclusiv în China.

Continental are o prezență importantă și în România, unde are 20.000 de angajați și fabrică piese auto și anvelope.

Compania a refuzat să comenteze pe baza informațiilor privind presiunile chineze. Autoritățile lituianiene au rcunoscut dificultățile economice pe care le va crea companiilor sale „integrate cu succes în lanțurile de aprovizionare internaționale.(…)  Se caută soluții durabile pe termen lung și modalități de reluare a fluxurilor comerciale cu China”, a spus un purtător de cuvânt al diplomației lituaniene, citat de Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: