joi

11 aprilie, 2024

8 decembrie, 2021

Premierul Boris Johnson a anunțat miercuri că Marea Britanie se va alătura boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing. Marea Britanie este a cincea țară care își va instrui diplomații să nu participe la competiția olimpică care este programată să înceapă la data de 4 februarie 2022.

Primul anunț de acest gen a fost făcut luni de Statele Unite, anunțuri similare fiind făcute marți de Australia, Noua Zeenlandă și Lituania, precizează Politico.

„Va avea loc un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing”, a declarat premierul Boris Johnson în fața parlamentului britanic. „Niciun miniștru și niciun alt oficial nu este de așteptat să pasiste la ceremoniile oficiale sau la competiți.”


Premierul Johnson a precizat că sportivii britanici vor participa la Jocurile Olimpice. „Nu cred că boicoturile sportive sunt raționale”, a adăugat el.

Imediat după anunțul administrației americane, premierul Australiei, Scott Morrison, a spus că a luat decizia boicotului ca răspuns la încălcarea drepturilor omului în provincia Xinjiang din China. Scott Morrison a spus că „nu este o surpriză” faptul că Australia s-a alăturat boicotului, având în vedere că relaţiile cu China s-au deteriorat în ultimii ani. „O fac pentru că este în interesul naţional al Australiei. Este lucrul corect de făcut”.

Presa occidentală afirmă că şi alte ţări, inclusiv Canada şi Japonia, iau în considerare boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de la Biejing.

China este acuzată de genocid în reprimarea minorităţii uigure predominant musulmane din regiunea de vest Xinjiang și este în centrul unui nou scandal după dispariția tenismenei Peng Shuai, după ce aceasta a acuzat un înalt oficial al Partidului Comunist de agresiune sexuală.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: