17 februarie, 2013

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul vicepreşedinte al PNL, Vlad Moisescu, au propus, duminică, 10 amendamente la Statutul partidului, printre care şi prevederea ca liberalul care va candida pentru funcţia de preşedinte al ţării să fie desemnată prin votul direct al tuturor membrilor PNL.

cele 10 amendamente ar urma să fie supuse dezbaterii şi aprobării în Congresul extraordinar al PNL din 22-23 februarie.

„Tot Statutul a fost concentrat, prin modul în care a fost întocmit, în puterea preşedintelui (Crin Antonescu – n.r.). Acest principiu e străin valorilor liberale şi aici suntem chiar în consens cu domnul Antonescu, care de la tribuna acelui congres a spus că este un statut temporar şi cu prima ocazie vom reveni la valorile şi tradiţiile liberale. Aceste 10 amendamente credem că vor repune în drepturi liberatatea, democraţia şi justiţia internă în PNL”, a susţinut Vlad Moisescu, unul dintre reprezentanţii grupului care se opune preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul partidului.

Cele 10 amendamente ale disidenţilor din PNL:

  • Alegerea membrilor Biroului Politic Central al PNL să se realizeze prin vot uninominal, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute în Congresul partidului. Secretarul general al PNL să fie ales de Congres.
  • Limitarea numărului de mandate consecutive de preşedinte al PNL la cel mult două.
  • Candidatul PNL la Preşedinţia României fie desemnat prin votul tuturor membrilor partidului, iar modalitatea de desfăşurare a scrutinului intern şi calendarul acestuia să fie decise în Delegaţia permanentă a PNL.
  • Eliminarea controlului exercitat de preşedintele partidului asupra componenţei organizatorice a partidului, prin trasferul către Delegaţia permanentă a PNL a atribuţiilor de numire a Comisiei permanentă pentru Statut şi regulamente şi a trezorierului partidului.
  • Delegaţia permanentă a PNL să preia atribuţia de elaborare a regulamentului de organizare şi funcţionare a Secretariatului general al partidului.
  • Stipularea unei singure situaţii în care o conducere de filială poate fi demisă prin votul Consiliului Naţional Executiv – numai în cazul în care filiala teritorială respectivă a obţinut la alegeri un rezultat cu cel puţin 5 procente sub media naţională. Astfel, susţin iniţiatorii, se elimină abuzul de putere exercitat de organismele de conducere centrală împotriva organizaţiilor teritoriale.
  • Transferul integral al atribuţiilor de desemnare a candidaţilor PNL la alegerile locale către structurile teritoriale ale partidului.
  • Introducerea criteriului de integritate pentru membrii de partid aspiranţi la o demnitate ministerială. Astfel, membrii PNL care sunt trimişi în judecată fapte penle nu pot fi desemnaţi pentru a ocupa funcţii publice precum ce de ministru, secretar de stat sau asimilate acestora.
  • Statuarea expresă a independenţei Curţii de onoare şi arbitraj (COA) faţă de orice organism de conducere politică a PNL, accesul liber la justiţia internă pentru oricare membru de partid.
  • Introducerea sancţiunii pierderii de drept a funcţiei de conducere deţinută în interiorul partidului de către un membru găsit responsabil, prin decizia COA, de orice încălcare a Statutului PNL, inclusiv a celui responsabil de încălcarea prevederii care stipulează ataşamentul PNL faţă de valorile occidentale şi faţă de angajamentele asumate de România faţă de UE şi NATO.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: