marți

3 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 septembrie, 2023

Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari cu Invazia din Ucraina, iar ucrainenii au distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august, potrivit unui material Forbes Ucraina, realizat pe baza datelor publicate de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Totalul nu include cheltuielile de apărare ale Rusiei care nu sunt legate de război şi nici pierderile economice ale Rusiei ca urmare a multiplelor sancţiuni internaţionale, scrie kyivindependent.com, preluat de News.ro.

Categoriile importante de cheltuieli:

  • aprovizionarea armatei costă 51,3 miliarde de dolari
  • salariile militarilor- 35,1 miliarde de dolari
  • despăgubirile acordate familiilor celor căzuţi la datorie – 21 miliarde de dolari.

(Citește și: „Războiul aruncă în aer bugetul militar al Rusiei, care urcă la o treime din cheltuielile publice„)


După ce rubla s-a depreciat în raport cu valutele străine, cheltuielile bugetare per soldat au scăzut semnificativ, de la 200 de dolari pe zi la 120 de dolari pe zi, potrivit Forbes.

Rusia a cheltuit aproape 5.600 de miliarde de ruble pentru apărare în prima jumătate a anului 2023, ceea ce depăşeşte deja întregul buget federal de apărare al Rusiei planificat pentru 2023, conform Reuters.

Moscova a fost nevoită să dubleze bugetul apărării la aproape 10.000 de miliarde de ruble (105 miliarde de dolari) sau o treime din întregul buget 2023.

Cheltuielile militare pun presiune pe buget

Războiul din Ucraina pune o presiune tot mai mare asupra finanțelor Rusiei – Moscova dublează ținta pentru apărare din 2023 la peste 100 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o treime din totalul cheltuielilor publice.


Cifrele apar într-un document guvernamental obținut și analizat de Reuters, în condițiile în care Rusia nu mai publică datele privind cheltuielile bugetare specifice acestui sector.

În prima jumătate a anului 2023, Rusia a cheltuit pentru apărare cu 12% (600 de miliarde de ruble), mai mult decât cele 4,98 de miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) pe care le viza inițial pentru 2023.

Cheltuielile pentru apărare în primele șase luni ale anului 2023 s-au ridicat la 5,59 trilioane de ruble, 37,3% dintr-un total de 14,97 trilioane de ruble cheltuite în perioada respectivă, arată documentul.

Planul bugetar al Rusiei prevede 17,1% din totalul fondurilor cheltuite pentru „Apărarea Națională”.

Producția militară a impulsionat o redresare puternică a producției industriale, iar analiștii spun că aceste contracte de stat din domeniul apărării au fost un motor cheie în redresarea economică a Rusiei, care a ajuns la o creștere a PIB-ului, în acest an, după o contracție de 2,1% în 2022.

Documentul mai arată că Rusia a cheltuit aproape 1.000 de miliarde de ruble pentru salariile militarilor în primul semestru, cu 543 de miliarde de ruble mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: