luni

15 iulie, 2024

5 august, 2023

Războiul din Ucraina pune o presiune tot mai mare asupra finanțelor Rusiei – Moscova dublează ținta pentru apărare din 2023 la peste 100 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o treime din totalul cheltuielilor publice.

Cifrele apar într-un document guvernamental obținut și analizat de Reuters, în condițiile în care Rusia nu mai publică datele privind cheltuielile bugetare specifice acestui sector.

În prima jumătate a anului 2023, Rusia a cheltuit pentru apărare cu 12% (600 de miliarde de ruble), mai mult decât cele 4,98 de miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) pe care le viza inițial pentru 2023.


Cheltuielile pentru apărare în primele șase luni ale anului 2023 s-au ridicat la 5,59 trilioane de ruble, 37,3% dintr-un total de 14,97 trilioane de ruble cheltuite în perioada respectivă, arată documentul.

Planul bugetar al Rusiei prevede 17,1% din totalul fondurilor cheltuite pentru „Apărarea Națională”.

Producția militară a impulsionat o redresare puternică a producției industriale, iar analiștii spun că aceste contracte de stat din domeniul apărării au fost un motor cheie în redresarea economică a Rusiei, care a ajuns la o creștere a PIB-ului, în acest an, după o contracție de 2,1% în 2022.

Documentul mai arată că Rusia a cheltuit aproape 1.000 de miliarde de ruble pentru salariile militarilor în primul semestru, cu 543 de miliarde de ruble mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.


Finanțarea pentru școli, spitale și drumuri a fost deja comprimată în acest an în favoarea apărării și securității, dar pe măsură ce ponderea cheltuielilor pentru apărare crește, alte domenii ar putea suferi reduceri.

Industria militară funcționează la capacitate maximă

Vicepremierul Denis Manturov a declarat în iulie că industria de apărare produce în prezent mai multe muniții în fiecare lună decât în tot anul 2022.

„Complexul industrial militar permite creșterea industrială, industriile civile încetinesc din nou”, a declarat Dmitry Polevoy, șeful departamentului de investiții de la Locko-Invest, după datele privind producția industrială pentru luna iunie de săptămâna trecută.

Aceasta a arătat o creștere de 6,5% de la an la an, în mare parte datorită efectului de bază scăzut de anul trecut. Atunci când se exclude producția sezonieră, creșterea s-a oprit cu totul.

Economistul CentroCreditBank, Evgheni Suvorov, a declarat că industria militară funcționează la capacitate maximă.

„Nu știm care este potențialul pentru o creștere suplimentară a producției de tancuri și rachete”, a declarat Suvorov pe canalul său de Telegram MMI. „Dar știm că o creștere și mai mare a acestei producții este posibilă doar în detrimentul unei hemoragii de personal din alte sectoare ale economiei”.

Rusia, exportator net, înregistrează de obicei excedente bugetare, dar va înregistra un deficit pentru al doilea an consecutiv, valoarea exporturilor de energie scăzând cu 47% în primul semestru față de anul trecut.

Cheltuielile bugetare mai mari se adaugă la riscurile de inflație. Banca centrală a majorat ratele la 8,5% în iulie, iar analiștii se așteaptă ca costul împrumuturilor să crească în continuare.

Banca Rusiei prognozează o creștere a PIB-ului de 1,5%-2,5% în acest an, în linie cu analiștii chestionați de Reuters săptămâna trecută. În aprilie, Fondul Monetar Internațional a prognozat o creștere de 0,7% în 2023, însă izolarea globală va diminua perspectivele Rusiei pentru anii următori.

„De îndată ce consolidarea fiscală va deveni inevitabilă, va avea loc o încetinire economică rapidă”, a explicat Polevoy.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: