joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 noiembrie, 2022

Președintele Consiliului European, Charles Michel, pleacă săptămâna viitoare la Beijing pentru o întâlnire cu președintele Chinei Xi Jinping, anunță Financial Times. Vizita președintelui Consiliului European începe pe 1 decembrie și va fi anunțată oficial joi.

Călătoria vine pe fondul unei dezbateri aprinse între capitalele UE cu privire la modul de gestionare a relațiilor cu China. Există îngrijorări cu privire la situația drepturilor omului în China, la amenințările la adresa Taiwan și față de sprijinul tacit pe care China îl acordă Rusiei.

Charles Michel, balans între poziționări europene extreme

Statele Unite presează aliații occidentali să se alinieze împotriva Chinei, dar unii membri ai UE cu legături comerciale importante la Beijing se opun planului american.


Charles Michel încearcă să păstreze un echilibru între poziția Germaniei, cu interesele sale economice importante în China, și cea a Lituaniei, de exemplu, care a provocat furia Beijing prin construirea de relații apropiate cu Taiwan.

Experiențe cu cenzura chineză

La începutul acestei luni, la un summit ASEAN de la Phnom Penh, chiar înainte de summit-ul G20 la care președintele Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, Charles Michel a cerut Chinei să determine Rusia să respecte dreptul internațional.

„Încurajăm autoritățile chineze să folosească toate mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a convinge Rusia să respecte granițele recunoscute internațional, să respecte suveranitatea Ucrainei”, declara Charles Michel pentru AFP.

Tot în această lună s-a produs un incident care a subliniat tensiunile dintre Bruxelles și Beijing: un discurs al lui Charles Michel care urma să fie difuzat la un târg comercial chinez a fost anulat.


Diplomații europeni au declarat că Beijing a încercat să cenzureze discursul video al lui Charles Michel de la China International import Expo (CIIE), iar acesta a decis să îl retragă.

China încearcă să se poziționeze ca neutră în războiul Rusia – Ucraina, dar a oferit sprijin diplomatic aliatului său strategic, Rusia.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit cu Xi Jinping în China, pe 4 noiembrie, pledând pentru o mai bună cooperare economică.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: