miercuri

24 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2022

Politico și Frankfurter Allgemeine Zeitung au publicat joi un editorial semnat de Olaf Scholz, în care cancelarul german își ”apără” călătoria în China.

„Rezultatul Congresului Partidului Comunist care tocmai s-a încheiat este lipsit de ambiguitate: Declarațiile marxist-leniniste ocupă un spațiu mult mai larg decât la congresele anterioare… Pe măsură ce China se schimbă, modul în care ne raportăm cu China trebuie să se schimbe, de asemenea”, a scris Olaf Scholz.

În ultimii ani, Germania s-a confruntat cu critici dure pentru că a făcut presiuni asupra Europei ce au avut ca rezultat o dependență strategică dezastruoasă de gazul rusesc. Berlinul este nevoit acum să răspundă criticilor care sugerează că face exact aceleași greșeli în relația cu China.

Precaut față de China, dar nu la fel ca Statele Unite


În editorialul său, Olaf Scholz transmite o notă de precauție față de China, dar este departe de a sugera că Germania este gata să își schimbe relațiile sale – în mare parte confortabile – cu China.

El se transformă în ecou al predecesoarei sale, Angela Merkel, insistând că Statele Unite (nenumite, dar evident identificate) nu ar trebui să tragă Germania într-un nou Război Rece împotriva Beijing.

„Dintre toate țările, Germania, care a avut o experiență atât de dureroasă a divizării în timpul Războiului Rece, nu are niciun interes să vadă apariția unor noi blocuri în lume. Ce înseamnă acest lucru în ceea ce privește China este că, desigur, această țară cu 1,4 miliarde de locuitori și cu putere economică, va juca un rol cheie pe scena mondială în viitor, așa cum a mai jucat pentru perioade lungi de-a lungul istoriei”, scrie Olaf Scholz. Într-o critică voalatăla adresa politicilor Washington, Olaf Scholz spune că ascensiunea Beijing nu justifică „apelurile unora de a izola China”.

În principiu, cancelarul german insistă să explice că scopul său nu este o „decuplare” – sau ruperea legăturilor de producție – de China. El spune însă că ia „în serios” o afirmație a președintelui Xi, conform căreia obiectivul Beijing este „creșterea dependenței lanțurilor internaționale de producție față de China”.


Cancelarul Olaf Scholz pleacă joi seara la Beijing joi pentru o vizită de o zi în capitala chineză, vineri. El va fi primul lider occidental care se va întâlni cu Xi de la reconfirmarea în funcția de președinde al PCC și primul lider din grupul G7 care merge în China de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Politica germană privind China poate avea succes numai atunci când este încorporată în politica europeană

Cancelarul încercă să contracareze și criticile conform cărora călătoria sa subminează o abordare europeană comună față de China.

Potrivit oficialilor francezi, președintele Emmanuel Macron a propus ca el și Scholz să-l viziteze împreună pe Xi Jinping pentru a demonstra unitate și pentru a arăta că Beijing nu poate diviza țările europene jucând interesele lor economice unele împotriva altora – o inițiativă pe care liderul german a respins-o.

„Politica germană privind China poate avea succes numai atunci când este încorporată în politica europeană privind China. În perioada premergătoare vizitei mele, am colaborat strâns cu partenerii noștri europeni, inclusiv cu președintele Macron, precum și cu prietenii noștri transatlantici”, afirmă Olaf Scholz.

Cancelarul mai scrie că dorește ca Germania și UE să coopereze cu o China în ascensiune – inclusiv în problema importantă a schimbărilor climatice – în loc să o izoleze.

În același timp, el avertizează Beijing că nu ar trebui să urmeze politici care vizează „dominația hegemonică chineză sau chiar o ordine mondială sinocentrică”.

Olaf Scholz mai îndeamnă China să-și oprească sprijinul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei și să ia o poziție mai critică față de Moscova: „Ca membru permanent al Consiliului de Securitate [Națiunilor Unite], China poartă o responsabilitate specială”, a scris el. „Cuvintele clare adresate de la Beijing la Moscova sunt importante – pentru a ne asigura că Carta Națiunilor Unite și principiile acesteia sunt respectate”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: