Thierry Breton le cere politicienilor români să voteze certificatul anti-Covid
joi

2 decembrie, 2021

Comisarul Thierry Breton, apel către politicienii români: Este important ca certificatul verde să fie votat. Este nevoie de curaj politic

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 noiembrie, 2021

Este important ca certificatul verde anti-Covid să fie votat și utilizat, altfel prețul economic și social plătit va fi mult mai ridicat, a declarat joi comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, aflat în vizită oficială la București.

„Peste tot în UE sunt luate măsuri dificile și curajoase. (..) Este nevoie de curaj politic”, a adăugat oficialul european.

„Este important să fie votat certificatul verde. Da, este important ca acesta să fie utilizat, pentru că ştim că, împreună cu vaccinarea şi certificatul verde, avem cheia pentru a ne asigura supravieţuirea şi, de asemenea, să fim parte pentru ceea ce este important pentru noi toţi – comunitatea europeană”, a afirmat Breton, în conferința de presă susținută alături de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – Raed Arafat, şi preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 – Valeriu Gheorghiţă.


„Dacă nu se reuşeşte să învingem acest nou val al pandemiei care vine în calea noastră, s-ar putea să ajungem din nou la măsuri de carantinare generală şi ştim că există şi un preţ – un preţ economic, un preţ social de plătit şi preţul acesta e mult prea ridicat”, a mai spus comisarul european.

Acesta a reamintit că toate statele UE iau măsuri nepopulare pentru a combate răspândirea virusului SARS-CoV-2:

Comisarul a precizat că există două instrumente importante de combatere a pandemiei: vaccinul care nu are efecte secundare și certificatul verde.

”Statele membre UE iau măsuri extrem de dure acum. Sunt și alte țări care iau decizii foarte dificile pentru a face față acestui nou val. Aceste măsuri nu vor dura la nesfârșit, dar sunt niște instrumente pe care trebuie să le folosim. În Germania, dacă nu ești vaccinat nu poți merge la muncă, în Austria nu ai voie să ieși din casă. Peste tot în UE sunt luate măsuri dificile și curajoase. (..) Este nevoie de curaj politic ”, a declarat comisarul Thierry Breton.


El a făcut apel la solidaritatea europeană și a invocat nevoia unei acțiuni rapide:

„Acum este momentul să fim uniţi, pentru că este un război pe care noi îl vom câştiga împreună. (…) La urma urmei, cu toţii împărtăşim aceleaşi valori, noi, ca europeni, împărtăşim aceleaşi valori. Deci, este momentul să fim uniţi şi să reacţionăm acum. Nu mai putem aştepta încă o lună, pentru că virusul nu aşteaptă”, a subliniat Thierry Breton.

Într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene la București ce anunța vizita comisarului pentru Piață Internă, acesta transmitea că rata foarte redusă de vaccinare din România reprezintă o barieră în redresarea economică nu doar a României, și a Uniunii în ansamblul ei:

„Este important pentru mine să vin, personal, la Bucureşti pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situaţia îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetăţenilor români – de toate vârstele şi categoriile sociale – în pericol. Acest risc reprezintă totodată şi o barieră în calea redresării depline a României şi a Uniunii Europene în ansamblu”.

Valeriu Gheorghiță: Nu este posibil să tolerăm decese care puteau fi prevenite

În cadrul conferinței de presă, Valeriu Gheorghiţă a explicat și el că măsurile luate în contextul pandemiei nu au cum să fie populare, dar sunt necesare:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Nu este admisibil să tolerăm decese, sute de decese, care altfel ar fi putut fi prevenite. Evident că în acest moment avem câteva măsuri la îndemână, nu sunt foarte multe, dar ele şi-au dovedit eficienţa. Cea mai importantă dintre aceste măsuri rămâne vaccinarea împotriva COVID-19, iar din acest punct de vedere obiectivul principal este să prevenim decesele, să salvăm vieţi. (…)

În toată acestă perioadă, toate măsurile luate în context de pandemie nu au cum să fie măsuri populare, inclusiv vaccinarea. Din păcate, nu este o măsură populară şi vedem acest lucru în atitudinea unui segment populaţional destul de important”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr