vineri

26 aprilie, 2024

2 decembrie, 2021

ursula von der leyen presedinte comisia europeana

Obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 trebuie să fie discutată și ”necesită o abordare comună” la nivelul Uniunii, în contextul răspândirii cu rapiditate a variantei omicron a SARS-CoV-2, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Dacă te uiți la cifre, în prezent avem 77% dintre adulții UE vaccinați. Dacă iei în calcul întreaga populație UE, avem 66%. Și asta înseamnă că o treime din populația Uniunii Europene nu este vaccinată împotriva Covid. Adică 150 de milioane de oameni (…) Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu condiții medicale speciale. Însă majoritatea (dintre cei nevaccinați–n.red) pot și, de aceea, cred că este de înțeles și oportun să mergem cu dezbaterea în această direcție”, a vaccinării obligatorii pentru populația eligibilă a explicat într-o conferință de presă șefa executivului UE.

“Cum putem încuraja și eventual cum putem gândi măsura obligativității vaccinării în UE, asta trebuie să discutăm. Este nevoie de o abordare comună, dar este o discuție pe care cred că trebuie să o avem”, a adăugat Ursula von der Leyen, referindu-se la faptul că deciziile din domeniul sănătății sunt de competența guvernelor naționale.

Austria și Grecia amendează nevaccinații, Slovacia oferă un stimulent de 500 de euro persoanelor care se vaccinează


Austria este prima țară UE care a decis să introducă obligativitatea vaccinării anti-Covid, începând cu februarie 2022.

Conform unui draft citat de Euractiv, cei care refuză să se conformeze vor fi chemați la autoritățile administrației locale. Ignorarea de două ori a citației va fi pedepsită cu o amendă de 3.600 de euro, iar dacă nerespectarea legii pune alte persoane în „risc grav” sau continuă să încalce legea, amenda poate urca la 7.200 de euro.

În Germania, parlamentul se va pronunţa până la sfârşitul anului asupra unei legi ce impune vaccinarea împotriva Covid -19, astfel încât măsura să intre în vigoare în februarie sau cel târziu martie, a anunţat marţi viitorul cancelar Olaf Scholz.

Germania a exclus până acum această decizie radicală, însă abordarea acestui subiect s-a schimbat în ultimele săptămâni, de când ţara este puternic lovită de un nou val masiv de contaminări.


Joi este programată discutarea noilor restricții pentru nevaccinați și obligativitatea imunizării prin administrarea unei ser.

Obligaţia de vaccinare a fost decisă recent pentru personalul din căminele de bătrâni şi spitale, precum şi pentru soldaţii din Bundeswehr (armata) şi ar urma să intre în vigoare în curând.

În Grecia, vaccinarea devine obligatorie pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, categoria de vârstă cea mai afectată de pandemia Covid-19.

”Grecii de peste 60 de ani trebuie să se programeze pentru prima doză de vaccin până pe 16 ianuarie”, a anunțat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-o declaraţie în consiliul de miniştri. ”Vaccinarea acestora este de acum încolo obligatorie”, a adăugat el.

Peste 500.000 de greci cu vârsta peste 60 de ani refuză în continuare să se vaccineze, ajungând deseori la spital şi ”îngreunând tratarea altor boli grave”, a argumentat prim-ministrul elen, care a prezentat și sancțiunile ce vor fi aplicate – o amendă lunară de 100 de euro.

Măsura trebuie să fie aprobată şi printr-un vot în parlament, a adăugat premierul.

Slovacia, spre deosebire de Austria și Grecia, nu va aplica amenzi pentru nevaccinare, ci va oferi un stimulent de 500 de euro persoanelor peste 60 de ani care se vaccinează cu doza ”booster”.

Cecul de 500 de euro poate fi folosit în sectorul cultural sau în cel gastronomic.

În România – liderii politici, întâlnire cu șefii cultelor religioase

Premierul Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiță (coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid) și ministrul Sănătății urmează să se întâlnească joi cu reprezentanții cultelor religioase din România pentru a discuta susținerea vaccinării de către liderii spirituali.

Discuțiile ar viza și o eventuală obligativitate a folosirii certificatului verde pentru acces în biserici și celelalte unități de cult.

Întâlnirea are loc la Templul Coral, cel mai mare lăcaș de cult mozaic din București.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că țara va intra în valul 5 al pandemiei cu un procent foarte scăzut de persoane vaccinate:

„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice.

Noi acolo avem problema importantă.

Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: