duminică

21 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2021

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a declarat miercuri că s-a vaccinat anti-Covid și le-a transmis românilor să urmeze sfatul medicilor.
Patriarhul Daniel a refuzat să ofere detalii, despre vaccinul pe care l-a făcut sau dacă s-a imunizat cu schema completă, explicând că acestea sunt date confidențiale.

Este prima dată când opinia publică este informată că șeful Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-a vaccinat, o informație importantă în contextul acoperirii vaccinale foarte reduse înregistrate de România.

Biserica, locul 2 în topul încrederii românilor

Biserica se află pe locul 2 în topul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere, după Armată, conform ultimului sondaj INSCOP, realizat în luna iunie.


Aproximativ 64% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere multă și foarte multă în Biserică.

Pe primul loc, cu un procent de 69,7%, se află Armata.

Politicienii s-au străduit să atragă susținerea BOR pentru campania de vaccinare

BOR a fost acuzată pe perioada pandemiei că nu se implică în promovarea vaccinării împotriva noului coronavirus, așa cum a procedat clerul din Grecia, de exemplu.

Premierul demis Florin Cîțu s-a întâlnit de două ori cu reprezentanți ai BOR pentru a discuta cu aceștia eventuala susținere a campaniei de vaccinare anti-Covid.


BOR a transmis, însă, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că nu se poate implica direct în campania de vaccinare anti-Covid-19, întrucât tema abordată este ”extra-religioasă”, iar rezolvarea problemei intră ”exclusiv” în atribuțiile cadrelor medicale.

Dimpotrivă, numeroși preoți și-au exprimat vehement opinia antivaccinistă în timpul slujbelor și au făcut o serie de afirmații false despre efectele imunizării prin vaccinare.

Aceste atitudini au fost combătute tardiv și neconvingător de reprezentanții Patriarhiei.

Când părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, i-a sfătuit în luna iunie pe enoriași să nu se vaccineze pentru că le vor crește solzi și vor ajunge zombi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat declarând că efectul acestor poziții „este şi va rămâne minor în societate”, adăugând:

„Biserica Ortodoxă şi celelalte culte religioase din România sprijină actul curat de informare cu privire la vaccinare (act care nu e o campanie a Bisericii, ci o reacţie a bunului-simţ) şi îndeamnă la formarea unei opţiuni personale la adăpost de dezinformare”.

România, țara cu cea mai mare pondere în populație a persoanelor declarat credincioase este și țara UE cu penultima rată de vaccinare anti – Covid, sub 40% din rezidenți vaccinați cu schema completă.

Comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, a efectuat săptămâna o vizită oficială la București, încercând să-i convingă pe politicienii români să adopte certificatul verde la locul de muncă și să găsească soluții pentru a crește rata de vaccinare.

Slaba acoperire vaccinală din România, avertiza oficialul european, reprezintă o barieră în redresarea economică nu doar a României, și a Uniunii în ansamblul ei:

„Este important pentru mine să vin, personal, la Bucureşti pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situaţia îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetăţenilor români – de toate vârstele şi categoriile sociale – în pericol. Acest risc reprezintă totodată şi o barieră în calea redresării depline a României şi a Uniunii Europene în ansamblu”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: