joi

25 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2022

Propaganda internă a turat motoarele la maximum în Rusia, unde cetățenii acestui stat sunt avertizați despre iminența unui atac concertat al NATO și al extremiștilor ucraineni asupra etnicilor ruși din Ucraina.

Potrivit CNN, care monitorizează canalele de știri de la Moscova, în peisajul media alternativ din Rusia forțele NATO sunt prezentate ca punând în aplicare un plan care este în lucru de ani de zile: încercuirea Rusiei, răsturnarea de la putere a președintelui Vladimir Putin și preluarea controlului asupra resurselor energetice ale Federației Ruse. 

Narativul pentru consum intern

Punctul de vedere oficial este repetat în aproape fiecare emisiune de știri și la talk-show-uuri: Ucraina este un stat eșuat, o „marionetă” controlată în întregime de Statele Unite.


Propaganda rusă mai prezintă Europa ca fiind „o colecție slabă și divizată de cățeluși de companie, care primesc comenzi de la Washington”.  „Chiar și SUA, pe cât de amenințătoare vor să pară, sunt și ele slabe și divizate, sfâșiate de diviziunea politică și tulburările rasiale din societatea americană”, este un alt narativ ale propagandei Kremlinului.

Principala emisiune politică de știri a televiziunii de stat ruse, „Vesti Nedeli” (știrile săptămânii), a început duminică cu prezentatorul Dmitri Kiselyov, spunând: „În loc de răspunsuri la inițiativele pașnice ale Kremlinului, Occidentul ne îngroapă în acuzații și ne supun unor noi amenințări”.

Orice indiciu de dezacord între Europa și SUA sau NATO este o știre principală în Rusia, iar una dintre poveștile care au ocupat mult spațiu în emisiunea lui Kiselyov a fost cea legată de comentariile fostului șeful al marinei militare din Germania, Kay-Achim Schönbach, care a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie tratat „cu respect” şi că Ucraina nu va recupera niciodată Crimeea de la ruşi.

Emisiunea s-a încheiat cu comentarii legate de faptul că Kay-Achim Schönbach a fost forțat să demisioneze, când, în realitate, a demisonat singur.

(Citește și:”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)


Un alt exemplu al propagandei ruse este ceea ce a făcut timp de câteva săptămâni canalul de televiziune News Front, pe care Departamentul de Stat al SUA l-a numit un punct de dezinformare cu legături cu serviciile de informații din Rusia.

Acesta a difuzat un video în care Vladimir Putin spunea că evenimentele din estul Ucrainei „seamănă cu genocidul”. Ulterior, News Front a publicat un articol care sublinia că „Statele Unite nu consideră masacrele ca fiind un genocid”.

La televiziunea de stat din Rusia au fost difuzate hărți trucate, care prezintă Belarusul, un aliat cheie al Moscovei, înconjurat de trupe militare ale NATO.

Războiul a început de mult pe rețelele sociale

De luni bune, războiul cu Ucraina e declanșat în spațiul online. 

„În lunile de când a început acumularea de trupe rusești, Moscova și armata sa online au reșapat vechile dezinformări potrivit cărora ucrainenii din vestul țării sunt simpatizanți ai nazismului, au acuzat în mod fals Statele Unite că pregătesc un atac chimic care va fi executat prin intermediari, arătând, totodată, că armata rusă a fost mutată la granițele cu Ucraina pentru a proteja etnicii ruși și pentru a preveni acțiunile NATO”, scrie și New York Times.

Potrivit oficialilor americani din domeniul informațiilor, Rusia a produs un flux constant de dezinformare privind Ucraina încă din 2014, dar în decembrie 2021 și ianuarie 2022 acest flux a fost intensificat, după ce Moscova a crescut presiunea asupra guvernului de la Kiev.

Firma britanică Logically, implicată în combaterea dezinformării, a urmărit conturile de pe rețelele sociale aliniate propagandei ruse, așa cum ar fi cele ale Russia Today și Sputnik, sau cele ale oficialilor ruși.

Postările și articolele care îi acuză pe ucraineni că sunt neonazişti au crescut dramatic de la începutul lunii noiembrie, iar o campanie privind amenințarea unui atac chimic orchestrat de Statele Unite a debutat pe 21 decembrie.

(Citiți și:Viitorul Europei de Est – de la pericolele Europei Westfaliene, la spectrul unei Europe Tripolare. Și la ”spațiul dintre Germania și Rusia””)

O mare parte din propagandă vizează publicul intern din Rusia, precum și ucrainenii pro-rușii, a declarat Brian Murphy, vicepreședintele pentru operațiuni strategice la Logically. Dacă Rusia invadează Ucraina, a spus acesta, vrea să se asigure că are sprijinul vorbitorilor de limbă rusă din țară, pentru a justifica eventuale pagube făcute de armata rusă.

O notă informativă publicată săptămâna trecută de Departamentul de Stat arată că o mare parte a dezinformarii rusești repetă teme vechi, așa cum ar fi portretizarea Rusiei ca victimă a acțiunilor SUA, înfățișarea societăților occidentale ca fiind pe punctul de a se prăbuși, deoarece s-au îndepărtat de valorile tradiționale și descriind Washingtonul drept susținătorul revoluțiilor din regiune.

Efectul propagandei

Un sondaj de opinie efectuat la începutul lunii decembrie de Levada Center din Moscova a arătat că jumătate dintre respondenți au dat vina pe SUA și NATO pentru tensiunile de la granița cu Ucraina, în timp ce doar 3% până la 4% au dat vina pe Rusia.

Un alt sondaj al Levada Center din Moscova efectuat la sfârșitul lunii decembrie arăta că mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) au declarat că relațiile dintre Rusia și NATO s-au deteriorat serios. Mai mult de jumătate dintre respondenți ( 56%) spun că sunt îngrijorați că va avea loc un război mondial.

Levada Center precizează că rușii sunt „obosiți psihic” de subiectul legat de tensiunile din Ucraina.

Potrivit unui focus grup condus de Riddle, un jurnal online despre afacerile rusești, mulți cetățeni ruși cred că sunt atrași într-un război de către Occident.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: