În acest ghid vom explica ce sunt fondurile suverane de investiții, care este scopul lor și în ce active investesc aceste entități financiare.
Ce este un fond suveran de investiții – definiție
Un fond suveran de investiții este un fond de investiții deținut de stat, în care se află bani generați de stat (de Guvern), adesea obținuți dintr-un surplus de rezerve al țării respective, se arată într-o definiție folosită de publicația financiară investopedia.com. Scopul fondurilor suverane de investiții este de a oferi beneficii pentru economia unei țări și pentru cetățenii săi.
Fondurile suverane pot fi derivate dintr-o varietate de resurse (ca de exemplu petrol, gaze naturale etc) și pot fi utilizate în diverse scopuri. După cum arată sursa citată, cel mai adesea, finanțarea unui fond suveran de investiții provine din:
- rezervele excedentare din veniturile obținute din resursele naturale deținute de stat
- excedentele comerciale
- veniturile din exporturile de mărfuri
- rezervele bancare acumulate de-a lungul timpului / rezervele valutare deținute de banca centrală (sunt excluse rezervele care nu sunt investite)
- operațiunile cu valută străină
- banii obținuți din privatizări
- diverse plăți guvernamentale
În ce investesc fondurile suverane
Înțelegem mai bine ce sunt fondurile suverane de investiții dacă știm în ce anume investesc acestea.
Așa cum fondurile de investiții private au anumite strategii și obiective, și fondurile suverane de investiții au propriile ținte și preferințe vizavi de activele în care investesc. De asemenea, fondurile suverane pot avea diverse toleranțe la risc (de la strategii foarte conservatoare la o toleranță la risc foarte ridicată).
Fondurile suverane investesc în aceleași tipuri de active precum și celelalte fonduri, ca de exemplu acțiuni, obligațiuni, imobiliare, extracție de resurse etc, scopul fiind de a obține un randament bun pentru banii investiți.
Pe de altă parte, fondurile suverane de investiții pot să aleagă să investească banii în acele active care să aducă țării un beneficiu economic (dincolo de randamentul investiției), ca de exemplu construirea infrastructurii rutiere neceare etc.
Ce sunt fondurile suverane de investiții și în ce active investesc
După cum se arată și într-o definiție Wikipedia.org, un fond suveran de investiții este un fond de investiții deținut de stat, și care investește în active corporale sau financiare, ca de exemplu acțiuni, obligațiuni, imobiliare (terenuri, clădiri etc), metale prețioase, sau în alte fonduri de investiții (de capital privat, fonduri speculative etc).
De asemenea, este important de menționat că fondurile suverane investesc la nivel global, aceasta fiind una dintre caracteristicile lor cheie potrivit definiției oficiale a fondurilor de investiții, publicată în Anexa I la Principiile Santiago (acestea sunt un set de principii și practici general acceptate, în mod voluntar, de fondurile suverane, pentru a asigura cele mai bune practici în domeniu în materie de transparență, guvernanță, independență, cu scopul de a menține un sistem financiar global stabil, reglementări și controale adecvate în privința riscului).
Ce sunt fondurile suverane de investiții și ce caracteristici au
Potrivit Principiilor Santiago, un fond de investiții trebuie să aibă 3 caracteristici cheie, se arată pe site-ul oficial al Forumului Internațional al Fondurilor Suverane de Investiții. Acestea sunt:
- un fond suveran este deținut de Guvern, care include atât administrația centrală, cât și guvernele sub-naționale;
- un astfel de fond are inclusiv investiții în active financiare străine (externe);
- fondurile investesc cu scopul de a atinge obiective financiare.
Ce sunt fondurile suverane de investiții – exemple
Unul dintre cele mai cunoscute fonduri de investiții suverane din lume (și totodată cel mai mare) este Fondul Suveran de Pensii al Norvegiei (numit și Fondul Guvernamental de Pensii al Norvegiei). Deținut de Guvernul norvegian, acesta este compus din două fonduri suverane separate: Fondul de Pensii Guvernamental Global și Fondul de Pensii Guvernamental Norvegia.
Fondul de Pensii Guvernamental Global, cunoscut și sub numele de Fondul de Petrol, a fost înființat în 1990 pentru a investi veniturile excedentare din sectorul petrolier norvegian. În noiembrie 2024, avea active de peste 1,74 trilioane de dolari americani (adică peste 325.000 de dolari americani pentru fiecare cetățean norvegian), fiind cel mai mare din lume în funcție de activele totale gestionate.
Practic, fondul investește surplusul de venituri obținute de Guvernul norvegian din activitățile petroliere. Numele fondului a fost schimbat oficial în 2006 (înainte se numea Fondul Petrolier al Novegiei).
Fondul realizează investiții pe piețele financiare internaționale, astfel încât riscul este independent de economia norvegiană. Fondul a investit în peste 8.700 de companii din 71 de țări. De asemenea, deține portofolii de investiții imobiliare și cu venit fix.
Ce sunt fondurile suverane de investiții și cum funcționează
În fiecare an, guvernul norvegian poate cheltui doar o mică parte din banii fondului, existând un consens politic larg cu privire la modul în care ar trebui gestionat fondul. În acest sens, politicienii au convenit asupra unei reguli fiscale care să asigure că statul nu cheltuie decât randamentul așteptat al fondului. În medie, guvernul va cheltui doar profitul real obținut de fond, care este estimat la aproximativ 3% pe an.
În acest fel, veniturile din petrol sunt introduse în economie doar treptat și se cheltuiește doar randamentul fondului, și nu capitalul acestuia, se arată pe site-ul oficial al Norges Bank Investment Management (NBIM), o sucursală a Norges Bank (Banca Norvegiei) care este responsabilă de gestionarea Fondului Guvernamental de Pensii Global.
În ceea ce privește celălalt fond suveran norvegian (Fondul Guvernamental de Pensii Norvegia), acesta este mai mic și a fost înființat în 1967 ca un tip de fond național de asigurare. Este administrat separat de Fondul petrolier și se limitează la investiții pe piața internă și nordică. Astfel, acest fond este un deținător major de acțiuni în multe companii mari norvegiene, în principal prin intermediul Bursei de Valori din Oslo.
Foto: TheDigitalArtist / Tumisu / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce sunt fondurile suverane de investiții vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Fonduri de investiții din România. Listă cu 47 de fonduri
Fonduri de investiții imobiliare din România. 5 exemple din regiuni diferite
Tipuri de fonduri de investiții. Diferența dintre fondurile deschise și închise
Ce sunt fondurile de investiții. Ghid explicativ în 14 pași